Ivan Simić, Foto: Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić, Vladimir Šporčić, Privatna arhiva

čija je odgovornost?

Ko je odgovoran kada se desi nezgoda u luna parku ili vašaru? Oglasio se advokat Simić za Espreso, nema dilemu!

Još jedna nezgoda koja se dogodila u Svilajncu ponovo je nametnula pitanje- ko je odgovoran kada se desi nesreća u luna parku

Objavljeno: 29.07.2024. 17:00h > 07:29h

Na vašaru u Svilajncu dogodila se nezgoda kada je na vrsti konstrukcije u obliku voza koji se kreće velikom brzinom došlo do ispadanja vozila iz šina, pri čemu su povređene dve devojčice starosti osam i dvanaest godina.

Na sreću, devojčice su lakše povređene a ovaj slučaj samo je jedan u nizu sličnih incidenata koji su sve učestaliji u luna parkovima i na vašarima.

M. M. (43) iz Beograda ubrzo je priveden zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

U saopštenju piše da policija sumnja da šine nisu bile pričvršćene na propisan način.

Olako shvatanje bezbednosti na ovakvim mestima može prouzrokovati propuste koji mogu biti i kobni.

O pitanju odgovornosti koje se ponovo nameće, razgovarali smo sa advokatom Ivanom Simićem.

- Po pravilu odgovornost je organizatora, onoga ko postavlja i organizuje taj luna park ili pravnog lica. Odgovornost je svakako na onome ko postavlja i ko organizuje. Pretpostavljam da se radi o nekom pravnom licu, preduzetniku ili nekom drugom obliku privrednog društva koje treba da dobije dozvolu lokalne samouprave da postavi luna park. Postavlja se pitanje tehničke ispravnosti. Pretpostavljam da neko treba da sprovodi određenu vrstu tehničke ispravnosti, odnosno, pregled, nadzor, kontrolu tehničke ispravnosti, navodi advokat Simić za Espreso i dodaje da je odgovornost na onome ko je dužan da, pre nego što uopšte pusti u rad određenu komponentu luna parka, proveri i utvrdi da li je sve ispravno i da li se uopšte može pustiti u rad.

Ivan Simićfoto: Privatna arhiva

Činjenica je da retko ko na vašarima i u luna parkovima posumnja u bezbednost ringišpila, autića, vozića i drugih "zanimacija".

Ipak, nakon ove i nezgode u Kuršumliji roditelji sa zebnjom gledaju na ovakve vidove zabave.

FOTO: Facebook/Dejan Marković Milošević
FOTO: 192 Printscreen
FOTO: facebook
FOTO: facebook

Podsetimo, u Kuršumliji je pre dva meseca ringišil pukao na pola i srušio se, a tom prilikom povređeno je ukupno trinaestoro dece koja su se u tom trenutku nalazila na vrteški.

Uhapšeni su zakupac placa J. N. vlasnik ringišpila Z. Lj. Poveđeno je 13 osoba od kojih je jedno dete bilo životno ugroženo.

Na sreću, trinaestogodišnja Anja Belošević izašla je početkom jula sa Intenzivne nege kliničkog centra u Nišu. Anja je najteže povređena od trinaestoro dece u ovom incidentu.

Anja je u niški klinički centar dovezena početkom maja, bez velikih šansi da preživi. Bila je u stanju kome, sa teškim povredama mozga.

Tek posle 10 dana, primećene su prve reakcije. Dva meseca kasnije, može da sedi u postelji i izgovara jednostavnije rečenice.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso/ Pripremila M.L.)