Penzija, Foto: Nebojša Mandić

pio fond

Stigao važan podsetnik za sve penzionere u Srbiji: Evo šta je saopšteno

Važan podsetnik za penzionere o računaju staža za obračun penzije

Objavljeno: 29.07.2024. 12:44h

Danas je Siniša Mali saopštio važne vesti koje se tiče povećanja penzija.

Sada je PIO fond podsetio sve penzionere o iznosu penzije na osnovu racunanja staža.

Obračun podrazumeva stavljanje u odnos ukupne zarade od 1. januara 1970. godine sa prosečnom godišnjom zaradom u Srbiji za svaku kalendarsku godinu.

FOTO: Nebojša Mandić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Beta/Dragan Gojić
FOTO: Beta / Dragan Gojić
FOTO: Beta/Dragan Gojić

Na taj način izračunava se godišnji lični koeficijent, s tim što on ne može biti veći od pet.

Odgovor daje i sajt Fonda PIO, prema ostvarenom penzijskom stažu i zaradama, odnosno osnovicama osiguranja za koje je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Zbir godišnjih ličnih koeficijenata se deli sa periodom za koji su obračunati i dobija se lični koeficijent koji ne može biti veći od 3,8.

Tako dobijen lični koeficijent se množi sa ukupno ostvarenim penzijskim stažem i opštim bodom koji predstavlja fiksni iznos koji se usklađuje na isti način kao i penzija.

Penzioneri u šetnjifoto: Beta / Dragan Gojić

Inače, da podsetimo, staž za obračun iznosa penzije ne može iznositi više od 45 godina.

Prevremena starosna penzija se određuje na isti način kao i starosna, s tim što se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, s tim što umanjenje može iznositi najviše 20,4 procenata.

Invalidska penzije se određuje na isti način kao i starosna penzija, ali se prilikom obračuna uvećava i za dodati staž koji zavisi od navršenih godina života i pola osiguranika.

PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, penzija se obračunava prema penzijskom stažu od 40 godina.

Porodična penzija se određuje na osnovu starosne, odnosno invalidske penzije umrlog osiguranika i to u procentu koji zavisi od broja članova porodice (za jednog člana 70 odsto, za dva – 80, za tri – 90, a za četiri i više članova – 100 procenata).

Bonus video:

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)