Plaža, Foto: Profimedia

najlepše plaže

10 ubedljivo najboljih plaža na svetu: Na spisku i jedna koja nam je blizu, jako je mala, alI vredi za sve pare!

Na prvom mestu našlo se „savršenstvo Kariba“, plaža Trunk Bay

Objavljeno: 29.07.2024. 08:42h > 08:56h

Samo jedna grčka plaža ušla je u top 10 najboljih na svetu - Voutumi smeštena na Antipaksosu i dalje čuva mir i netaknutu prirodu.

Sajt Worlds50beaches „specijalizovan“ je za morske destinacije, a njihov tim istražio je plaže po celom svetu da bi sastavio listu 50 najboljih za 2024.

Na prvom mestu našlo se „savršenstvo Kariba“, plaža Trunk Bay koja ima neverovatno mek pesak, kristalno čisto, a toplo more, ali, kako se napominje, „ono što je zaista razlikuje od drugih karipskih destinacija je okruženje u zadivljujućem Nacionalnom parku Devičanska ostrva“.

Druga je Cala Mariolu na Sardiniji, predstavljena kao „najdramatičnija na svetu“, a mada na listi nema mnogo evropskih bisera, u top 10 stala je i jedna plaža koja nam je relativno blizu, mada njeno ime verovatno nećete naći u katalozima turističkih agencija.

U pitanju je Voutumi plaža, na Antipaksosu, za koju kažu da je „jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke“.

„Ova spektakularna, osamljena plaža na ostrvu Antipaksos prvenstveno je dostupna čamcem, zbog čega ostaje mirna i netaknuta u poređenju sa pristupačnijim grčkim plažama. Plaža Voutoumi je poznata po svojim dubokim plavim vodama i prelepom spoju šljunka i finog belog peska, smeštena na dnu strmog, zelenog brda. Čempresi dosežu obalu, stvarajući neverovatnu atmosferu mediteranskog ostrva. Okolna brda nude slikovite staze i vidikovce. Voda je ovde plitka i topla, idealna za plivanje i plutanje satima pod suncem. Sa svojom prirodnom lepotom i spokojnim okruženjem, Voutoumi je jasan favorit za bekstvo u mir Jonskog mora“, navodi se na sajtu.

Top 10 plaža sveta

1. Trunk Bay, Devičanska ostrva, SAD

2. Cala Mariolu, Italija

3. Meads Bay, Angvila

4. Entalula Beach, Filipini

5. Voutomi beach, Grčka

6. Turquoise Bay, Australija

7. Pink Beach, Indonezija

8. Anse Georgette, Sejšeli

9. Green Lagoon, Francuska Polinezija

10. Horse Shoe Island, Mjanmar

Bonus video:

(Espreso / Nova/ Prenela M.L.)