Dr Perišić, Foto: Printscreen/Youtube/Prva TV

pažnja

DR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIO KOJA SURUTKA JE LEKOVITA ZA JETRU: Nije svaka zdrava, ovu nikako ne unosite u sebe

Surutka od kozjeg ili ovčjeg mleka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

Objavljeno: 29.07.2024. 08:27h > 08:29h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u jutarnjem programu na Prvoj televiziji o ishrani koja oporavlja jetru oštećenu alkoholom ili lekovima i objasnio kako surutka pomaže

– U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru, jer, gledajte, početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila – rekao je on, te dodao:

foto: RINA

Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i snabdevamo tako jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuju masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre je masna jetra, ona uvek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada.

Surutka od kozjeg ili ovčjeg mleka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

(Espreso/lepote Srbije/Prva/prenela PV.)