Foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

uuuh, kakav ukus

Najlaganiji letnji kolač koji ćete obožavati: Mekan kao pena, topi se pod nepcima - recept nikad lakši

Kolač tiramisu se smatra dezertom nad dezertima

Objavljeno: 27.07.2024. 23:30h

Retko da postoji osoba da ga ne voli, a domaćice ga najviše spremaju tokom vrelih letnjih dana.

Tiramisu je jedan od najpoznatijih kolača na svetu. Svi obožavamo ovaj klasik koji se sastoji od piškota namočenih u kafu i marsala prekrivenu filom od maskarpone sira, jaja i šećera.

Prvobitno je po receptu pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir mascarpone koji je ušao u modu. Ako volie brze i lake posastice, probajte i kolač ''pijana crnkinja''.

Retko ko može ovoj poslastici da odoli, a postoji i raznih varijacija po pitanju dodavanja voća ili čokolade.

Sastojci:

6 žumanaca 200g šećera 500g maskarpone sira 400ml hladne, jake kafe 300ml slatke pavlake 400g piškota 2 kašike kakao praha

Tiramisu sa kafomfoto: Printscreen/Instagram/gastroglumac

Priprema:

U velikoj činiji, umutiti žumanca i šećer dok smesa ne postane gusta i svetla. Dodati maskarpone siri dobro promešati dok se sve lepo ne sjedini.

U posebnoj činiji, umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Lagano umešati pavlaku u smesu sa žumancima i maskarponeom dok ne dobijete glatku kremu.

Pripremiti hladnu kafu u širokoj posudi.Svaku piškotu kratko umakati u kafu (ne predugo da se ne bi raspale).

U dublji pleh ili posudu, poređati red natopljenih piškota. Preko piškota naneti polovinu kreme. Ponoviti postupak sa još jednim redom piškota i preostalom kremom. Poravnati površinu i posuti kakao prahom.

Prekriti posudu plastičnom folijom i staviti tiramisu u frižider na najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se dobro ohladi i stegne.

Možete dodati malo likera (npr. amaretto ili rum) u kafu za dodatni ukus. Koristite kvalitetan kakao prah za posipanje, jer on doprinosi završnom ukusu.

Bonus video:

(Espreso/informer/T.M.)