Psi lutalice, Foto: RINA

nebriga o životinjama

Pse ostavljaju na igralištu u Vladičinom Hanu: Priča o ovim kucama će vas rasturiti na komade, velika tuga

Jedan od poslednjih slučajeva desio se pre mesec dana kada su ostavljene dve keruše sa štencima

Objavljeno: 27.07.2024. 18:24h

Ulica Žikice Jovanovića Španca u Vladičinom Hanu, mesto je gde mnogi koji bi da se otarase kućnih ljubimaca, ali i šinterske službe, ostavljaju pse.

U ulici se nalaze sportski tereni, ali i šuma, tako da su “idealno” mesto da svi nesavesni i neodgovorni tu ostave životinje.

Jedan od poslednjih slučajeva desio se pre mesec dana kada su ostavljene dve keruše sa štencima. Sve ukupno, 10 mladunaca i njih dve.

- Nas nekoliko kuća poslednjih dvadesetak godina udomimo tokom godine po nekoliko psića ili mačaka, a mnoge tako razvezemo i poklonimo onima koji hoće da ih uzmu. No, međutim, situacija je takva da više nismo u mogućnosti da udomljavamo nove. Trudimo se da hranimo napuštene životinje, one se vežu za nas, ali znaju i da zalaju na prolaznike, koji po nekad slučaj i prijave nadležnima. Tako budemo krivi i trpimo prijave samo zato što ispravljamo neodgovornost i bezobrazluk drugih. - Dešava se da pse dovoze iz drugih gradova, jer su shvatili da ovde ima ko da brine o životinjama - kaže jedna od žena iz ove ulice.

Ona dodaje da mnogi iz ulice ostavljaju hranu i vodu psima, ali da to često biva teško, najčešće zbog velikog broja ostavljenih životinja.

- Dešava se da mnoge pregaze auta, jer je ulica dosta prometna. Uvek kada udomimo neku životinju, ponadamo se da je to poslednje, ali nažalost nije.

Sa novim prolećem ili na jesen, priča je ista, iz žbunja čuju se lavež, cičanje ili mjaukanje.

Jednom su šinteri odneli majku mladunaca koji nisu progledali, a njih ostavili da uginu. Bila je jesen i hranili smo ih na cucli.

Preživeo je samo jedan štenac od njih šestoro. Dešavalo se i da popijemo tužbe, jer životinje se često zavuku u dvorišta onih koji ih hrane, pa tako laju na prolaznike, koji tuže nekog od nas, priča ova žena.

Deca koja dolaze na igralište igraju se sa psima, ali retko ko sme da neko psetance ponese kući.

Stanovnici Žikice Španca kažu da uvek ravoze pse po gradu ili okolini, gde god treba, samo da ih neko udomi.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs/S.T./Preneo D.M.)