Foto: Profimedia

obratite pažnju

Gastroenterolog tvrdi da ove namirnice razaraju creva: Srbi bez jedne ne sedaju za sto, a ona je najgora za gasove

Nadutost i gasovi u stomaku su sve češi problemi kada je reč o stomaku

Objavljeno: 27.07.2024. 18:19h

Zdrava creva su ključ jakog imuniteta, ali sve više su, zbog ubrzanog načina života, nedovoljne brige i loše ishrane, ona nezdrava.

Gastroenterolozi objašnjavaju kako bismo svakako određene namirnice morali da izbegavamo jer štete zdravlju naših creva. Iz tog razloga, izdvojili su spisak namirnica koje nikad ne jedu:

Beli hleb

Omiljena namirnica i ujedno neizostavna na srpskoj trpezi jeste beli hleb. Neki ne mogu da zamisle jelo bez njega, te umesto par kriški pojedu i pola vekne hleba. Zbog visokog nivoa šećera koje sadrži, beli hleb nije poželjan kao namirnica koja je dobra za creva.

Crveno meso

Pored svih vitamina i aminokiselina koje sadrži, njegovu upotrebu je potrebno da ograničite. Takođe, crveno meso podiže i holesterol. Problem može da se javi kada ono u kombinaciji sa bakterijama koje se nalaze u crevima nalaze može povećati rizik do ateroskleroze.

Crveno meso povećava rizik od aterosklerozefoto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

Gazirana pića

Ove napitke treba izbegavati po svaku cenu, ne samo zbog creva, već generalno zbog sastava ne donose ništa dobro celokupnom organizmu. Sadrže previše šećera i aditiva u većini slučajeva, zbog čega se ne preporučuju ako želite da se hranite zdravo i izbalansirano.

Bonus video:

(Espreso/Mondo/T.M.)