Čuma, Foto: Printscreen/TV Prva

JEDINSTVENA FRESKA NA KIM

Da li znate šta je čuma? Oslikana je na zidu svetinje na Kosovu i Metohiji i simboliše nešto užasno (FOTO)

Smatra se da je jedinstvena na Kosovu i Metohiji, a inače se retko oslikavala na freskama

Objavljeno: 25.07.2024. 15:11h

Prema narodnom verovanju i po slovenskoj mitologiji, čuma je stara i ružna žena sa izbačenim očima i raščupanom kosom. U Srbiji se veruje da je čuma drugi naziv za kugu, a u selu Straža, na Kosovu i Metohiji čuma je naslikana na jednoj freski.

Čuma se inače nije oslikavala na freskama, pa je crkva Svete Petke u selu Straža na Kosovu i Metohiji posebna i po tome.

- Mislim da je jedinstvena ovde na Kosovu i Metohiji, ne znam da li je imamo ovde još negde u nekoj crkvi da je prikazana. Zapravo čuma jeste simbol kuge, zaraze, bolesti, a zapravo čuma jeste mitsko biće - rekao je Bojan Jevtić, mesni paroh, i dodao:

Čumafoto: Printscreen/TV Prva

- Ako pogledamo žitije Svetog Haralampija vidimo da je on taj koji se na svojoj samrti molio za zdravlje ljudi pa je možda je i to razlog da je čuma naslikana baš pored njega, kaže paroh.

Za meštane Straže ova freska je jedan od dokaza o vekovnom postojanju u ovom selu.

- Pored celokupnog ikonostasa obeležena je i ikona sa čumomkoja simbolizuje vreme postojanja Nemanjića to jest Cara dušana i njegovog osvajačkog pohoda u Solunu kada mu je pola vojske pomrlo obolesti. Toako do je to jedna od dokaza da mi postojimo iz tog vremena, rekao je meštanin sela Straža Goran Simijonović.

Bonus video:

(Espreso / Prva TV / Prenela: J.N.)