Džem od šljiva, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

recept

Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan

Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući

Objavljeno: 24.07.2024. 20:53h

Pravi domaći džem od šljiva ćete rado jesti, a jednostavno se pravi.

Sastojci:

6 kg slatkih zrelih šljiva, ispranih

600 g šećera

Recept za džem od šljiva:

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Za džem, prvo očistite šljive od koštica i presecite ih na pola, pa ih ubacite u posudu i pospite šećerom. Dobro ih izmešajte i ostavite da odstoje 1 sat, a zatim prebacite smesu u veliki lonac za kuvanje. Pustiće sokove.

Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući. Kuvajte 10 minuta, a zatim isključite vatru. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ponovite ovaj korak ukupno četiri puta, a poslednji put ostvatite da provri na nižoj temperaturi i mešajte da ne bi zagorelo.

Prebacite vreli džem u tegle i dobro zatvorite, ali nemojte ih previše zategnuti, jer mehurići vazduha moraju da izađu. Stavite tegle u veliki lonac i prelijte sa 50 ml vode, pa ostavite da proključa i kuvajte 15 minuta.Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)