Svetislav Pešić, Foto: Starsport©

pariz 2024

Nema mu ravnog: Svetislav Pešić napravio šou pred odlazak na Olimpijske igre!

U svom stilu

Objavljeno: 24.07.2024. 08:34h

Košarkaši Srbije, zajedno sa koleginicama iz ženske reprezentacije, otputovaće čarter letom u 09:00 na Olimpijske igre.

Pred put u Francusku oglasio se selektor "Orlova" Svetislav Pešić.

- Ciljevi su uvek najveći. Ne samo sa aspekta sportskih rezultata. Dug je to put iza nas. Prvo je trebalo da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Ono je ovoga puta bilo i kvalifikacije za Olimpijske igre. Mi smo to uspeli, da ne bismo morali da igramo kvalifikacije. Na neki način smo možda u prednosti, jer smo imali više dana treninga i priprema. Velika je razlika između priprema za SP i Olimpijske igre koje mesec dana ranije počinju. Košarkaša sezona se završila isto kao i svake godine. Košarkaši su završili veoma kasno. Imamo Milutinova i Petruševa koji su u trećoj nedelji juna završili. Za dodatne napore su potrebni i dodatni odmori. Svi su oni manje-višu noseći igrači. Proces priprema za OI je za mene, kao trenera, najizazovnije za jedno takmičenje do sada u karijeri. Nisam to rekao igračima. Vrlo je teško isplanirati i proces treninga i sve što je potrebno da bi se ekipa pripremila. Većina igrača nije došla odmorna, spremna... Olimpijske igre su poseban izazov. Dodatnim zalaganjem smo pokušali da se pripremimo koliko je moguće.

Medijima se obratio i kapiten Bogdan Bogdanović.

Bogdan Bogdanović na meču protiv Grčkefoto: Starsport©

- Nosim lepa sećanja iz Rija i ovo je novo takmičenje. Mi smo propustili prethodne OI i dosta igrača, samo Joka i ja smo bili 2016. godine. Uzbuđeni smo, spremni za ove OI - rekao je košarkaš Atlanta Hoksa.

Svoju reč imao je i centar Srbije Nikola Milutinov.

Nikola Milutinov na meču protiv Japanafoto: Starsport

- Mislim da nam je grupa stvarno teška, svi timovi su pokazali, Južni Sudan umalo pobedio Ameriku, Portoriko pobedio u kvalifikacijama. Svi znamo koliko je Amerika dobra. Moramo da budemo fokusirani, ovo je jedno od težih takmičenja, da bismo došli do nekog konačnog cilja.

Šou je potom preuzeo Pešić i to u svom stilu.

- Svako takmičenje je izazovno. OI se ne igraju svake godine. Bogdan je rekao, na prošle se nismo kvalifikovali. Ovo je sigurno jedna dodatna motivacija za svakog od nas, za svaku ekipu. Svi znaju da kontrolišu svoje emocije. Svi imaju svoju rutinu pripreme. Važno je na svakom takmičenju pripremati se za sledeću utakmicu. Postavljati, praviti drugi korak pre prvog koji nisi radio i teoretski je nemoguće, fokus je da prvo stignemo u Lil, da vidimo kako ćemo se smestiti. Da iskoristimo prvih par dana, a sve ostalo, rutina, priprema… Mislim da ovako sada izgledamo dosta smireno i nadamo se da će to biti dobro. Samo kad bi imalo ovde malo više vode (smeh), da pozovemo Boru Đorđevića da ponese još malo.

Bogdanović i Milutinov su potom govorili o promenjenom sistemu takmičenja na Olimpijskim igrama.

- Promenjen je malo sistem, sada ulazimo u dosta važnu ulogu sa koš razlikom u poređenju sa prethodnim. Što se nas tiče, ne menja se način pripreme i igranja, naša najvažnija utakmica je sledeća - rekao je Bogdan, a na njega se nadovezao i Milutinov:

- Svaki napad će nam biti bitan na svakoj utakmici. Moramo biti fokusirani.

Za kraj se okupljenima još jednom obratio selektor Pešić.

- Koš razlika je veoma važna. Takav je sistem po prvi put. Ne idu svi trećeplasirani, samo dva u četvrtfinale. Sistem je dosta komplikovan. Naravno, sve se zna. Važno je da se kaže, danas kada idemo na Olimpijske igre, ovo je najveća konkurencija koliko pratim do sada. Deset kandidata, a možda i 11, za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji turnira. To će biti borba do krajnje granice. Svaka pobeda će biti borba do kraja.

Bonus video:

(Espreso/A.K.)