Marko Nikolić, Foto: Marko Nikolić

humanost

Vranjanac kreće u novu humanitarnu misiju: Preći će 2.500 km, a plan je da skupi 100.000 evra za plemenit cilj

Marko u ovaj pohod kreće u saradnji sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR)

Objavljeno: 23.07.2024. 08:08h

Humanitarac Marko Nikolić iz Vranja kreće u novu humanitarnu misiju 1. septembra, a cilj mu je da prikupi 100.000 evra za aparat koji je neophodan hematoonkološkom odeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Plan mu je da pređe 2.500 kilometara što podrazumeva vožnju kajaka, bicikla i trčanje.

Marko u ovaj pohod kreće u saradnji sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koje se već 20 godina zalaže za poboljšanje kvaliteta lečenja dece obolele od raka.

Uskoro krećemo u jednu veoma važnu i tešku humanu misiju. Moramo svi da se ujedinimo i da zajedničkim snagama sakupimo novac za decu obolelu od raka, za veoma važan aparat - rekao je Marko Nikolić.

Za postavljanje dijagnostike neophodno je snimanje magnetnom rezonancom, tokom koga dete mora biti potpuno mirno.

Marko NIkolićfoto: Privatna arhiva/Marko Nikolić

Iz tog razloga deca mlađa od 5 godina (u retkim situacijama i starija) se sediraju medikamentima ili uvode u opštu anesteziju. S obzirom na jako magnetno polje i uticaj tog polja na medicinske aparate, potrebni su posebni aparati koji nisu osetljivi na magnetna zračenja. Upravo je to aparat koji je neophodan KC Niš - pojasnio je Marko Nikolić na svom instagram profilu.

U pitanju je aparat za anesteziju sa pratećim pacijent monitorom i infuzionom pumpom za upotrebu u magnetnom polju. Pomoću njega se prate vitalne funkcije deteta tokom snimanja magnetnom rezonancom.

Bezbednost naše dece i tačnost dobijenog snimka zavisi upravo od ovog važnog aparata - istakao je Marko.

Podsećamo da je ovaj humanitarac iz Vranja prošle godine pretrčao 1.420 kilometara kroz pustinju u Maroku i tako sakupio 60.000 evra za lečenje petogodišnjeg Maksima iz Niša.

foto: Privatna arhiva

Marko i NURDOR pozivaju sve ljude dobre volje da podrže ovu akciju i isprate njegovu pustolovinu.

Bonus video:

(Espreso/Južnevesti/Prenela T.Š.)