Kako se pravi grčki sutlijaš?, Foto: Printscreen / YT / Dimitra's Dishes

recept

Rizogalo je grčka verzija sutlijaša: Ovo je najsavršeniji spoj ukusa, evo šta je tajna aromatične egzotičnosti

Oduševljenje svih koji ga okuse je zagarantovano

Objavljeno: 22.07.2024. 20:42h

Rizogalo, grčki puding od pirinča, dobio je ime po dva osnovna sastojka koja se koriste u njegovoj pripremi, pirinač (rizo) i mleko(gala).

Ako nikada ranije niste probali grčki verziju sutlijaša, bićete iznenađeni ukusom tako skromnih sastojaka kada se kuvaju zajedno.

Delikatno aromatizovan narandžom i cimetom, rizogalo je neverovatno kremast i lagan desert, koji se može poslužiti i kao slatki doručak.

Savršen je kada je serviran na bilo kojoj temperaturi, ali leti ga je posebno zadovoljstvo jesti kada je ohlađen u frižideru.Save and publish

Ono što je specifično za grčku verziju ove poslastice je dodatak kukuruznog skroba, koji služi za zgušnjavanje, kao i upotreba arborio pirinča.

U šerpu sa debelim dnom, sipajte mleko, pirinač, šećer, korice narandže i limuna, cimet i vanilufoto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Vreme pripreme:

40 minuta

Sastojci:

  • 100 g arborio pirinča
  • 1200 ml mleka sa većim procentom masti
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile ili štapić sveže
  • izrendana kora 1/4 narandže i 1/4 limuna
  • 1/2 kašičica cimeta
  • 1 kašičica kukuruznog skroba

Priprema:

Krčkajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje oko 30-40 minutafoto: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

1. U šerpu sa debelim dnom, sipajte mleko, pirinač, šećer, korice narandže i limuna, cimet i vanilu.

2. Krčkajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje oko 30-40 minuta.

3. Kada je pirinač omekšao, šerpu pomerite sa vatre i umešajte mešavinu od jedne kašičice kukuruznog skroba i kašike vode.

4. Poslužite vruće ili ohlađeno, po vašem izboru.

Bonus video:

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)