recept
Rizogalo je grčka verzija sutlijaša: Ovo je najsavršeniji spoj ukusa, evo šta je tajna aromatične egzotičnosti
Oduševljenje svih koji ga okuse je zagarantovano
Rizogalo, grčki puding od pirinča, dobio je ime po dva osnovna sastojka koja se koriste u njegovoj pripremi, pirinač (rizo) i mleko(gala).
Ako nikada ranije niste probali grčki verziju sutlijaša, bićete iznenađeni ukusom tako skromnih sastojaka kada se kuvaju zajedno.
Delikatno aromatizovan narandžom i cimetom, rizogalo je neverovatno kremast i lagan desert, koji se može poslužiti i kao slatki doručak.
Savršen je kada je serviran na bilo kojoj temperaturi, ali leti ga je posebno zadovoljstvo jesti kada je ohlađen u frižideru.Save and publish
Ono što je specifično za grčku verziju ove poslastice je dodatak kukuruznog skroba, koji služi za zgušnjavanje, kao i upotreba arborio pirinča.
Vreme pripreme:
40 minuta
Sastojci:
- 100 g arborio pirinča
- 1200 ml mleka sa većim procentom masti
- 60 g šećera
- 1 kašičica arome vanile ili štapić sveže
- izrendana kora 1/4 narandže i 1/4 limuna
- 1/2 kašičica cimeta
- 1 kašičica kukuruznog skroba
Priprema:
1. U šerpu sa debelim dnom, sipajte mleko, pirinač, šećer, korice narandže i limuna, cimet i vanilu.
2. Krčkajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje oko 30-40 minuta.
3. Kada je pirinač omekšao, šerpu pomerite sa vatre i umešajte mešavinu od jedne kašičice kukuruznog skroba i kašike vode.
4. Poslužite vruće ili ohlađeno, po vašem izboru.
Bonus video: