kako je dobar
Najukusniji turski kolač "kazandibi" osvaja na prvi zalogaj: Kremasta poslastica po najprostijem receptu
Turski kolač "kazandibi" je najukusnija poslastica
Poslastice su nam uvek omiljene i barem jednom na dan pomislimo na njih.
Naše žene su vrsne kuvarice, a i u to smo se već uverili.
Jedna kuvarica je otkrila kako se sprema kolač "ledeno nebo" - osvaja na prvi zaloigaj i nema šanse da se nekome ne svidi.
Isto tako i Turkinje su izvrsne u kuhinji, pa je tako pred vama sada njihov kolal pod nazivom "kazandibi".
Sprema se brzo, lagan je i osvežava dok ga jedete.
Ovo su potrebni sastojci za recept:
ekstrakt vanile - 2 kašičice
kristal šećer - 3 kašike
šećer - 200 grama
maslac - malo
mleko - 1 litar
pirinačno brašno - 65 grama
gustin - 40 grama
Priprema:
Prvo vatrostalnu činiju premažite sa maslacem i po dnu sa šećerom. Šećer stavite u šerpu na ringlu i zagrevati sve dok se ne pretvori u karamel (pazite samo da ne zagori).
Šerpu ostavite sa strane i šećer ostavite da se ohladi. Za to vreme napravite smesu od mleka i pirinačnog brašna.
Od litar mleka odvojite 100 mililitara, pa u to dodajte gustin i pirinačno brašno.
Dobro umutite kako se ne bi stvorile grudvice.
Smesu sipajte u provrelo mleko, mešajte sve dok ne postane puding.
Vrelu masu sipajte preko karamela, činiju zatim, staviti u drugu veću koja je napunjena hladnom vodom.
Neka odstoji 15 minuta, pa ga prebacite u frižider, najbolje da prenoći.
Kada se ohladi, secite ga na kocke.
Prijatno i uživajte u ovom preukusnom kolaču.
Bonus video:
(Espreso/N.J)