Dubrovnik, Foto: Profimedia

IZNENADIĆETE SE

Koliko košta odmor za četvoročlanu porodicu na omiljenim letovalištima? Za jedno mesto vam je 300 evra dovoljno!

Cene u omiljenim letovalištima 2024. godine

Objavljeno: 22.07.2024. 10:21h

Hrvati kažu da im je letovanje u rođenoj zemlji postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno. Četvoročlana porodica, zavisno o lokaciji i vrsti smeštaja, odmor će platiti od 1.500 eura do 4.500 eura za sedam dana, odnosno šest noćenja. To se odnosi na smeštaj i hranu, a ostale pogodnosti poput ležaljki na plaži i turističkih atrakcija nisu uračunate u osnovni budžet.

Kako u svojoj analizi piše hrvatski portal Index.hr upravo zbog ovakvih cena puno se njihovih sunarodnika odlučilo da letuje u komšiluku, u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. U poređenju cena, a uračunati su hotelske i apartmanske jedinice srednjeg cenovnog ranga, kao i restorani za jedan obrok, napravljena je jasna računica. I evo koliko košta sedmodnevno letovanje za porodicu sa dvoje dece od 7 i 13 godina. U ukupni trošak uračunali su i kuglice sladoleda čija je cena svake godine sve veća.

U Tivtu 1.000 evra za letovanje u apartmanima

U najsunčanijem gradu Boke Kotarske preko Bookinga se može pronaći hotel za šest noćenja s doručkom za oko 1.300 evra, dok je vila s apartmanom oko 600 evra. Obe ponuđene lokacije su ocenjene visokim ocenama za odmor s decom.

Kada su u pitanju hrana i piće, cene variraju za dnevni meni u restoranima između 8 i 12 evra, pasta oko 10 evra, a pica od 7 do 10 evra. Morski plodovi su skuplji pa rižoto košta i do 17 evra, a cena ribe varira od 15 do 50 evra.

Ležaljke na plaži koštaju od 6 do 20 evra, ovisno o lokaciji, ali bez suncobrana, koji se dodatno plaća.

Na Tripadvisoru u jednom od restorana sa dobrom ocenom pronašli su file brancina za 14.20 evra, testeninu s plodovima mora za 9 evra te nešto jeftiniji crni rižoto i lazanje za 8 evra. Coca-cola je 2.60 evra, a ceđeni sokovi oko 3 evra. Kugla sladoleda varira od 1 do 2 evra.

Dnevno bi prema meniju u ovom restoranu četvoročlana porodica na letovanju u Crnoj Gori potrošila oko 50 evra za ručak plus kugle sladoleda, što dovodi do iznosa od 400 evra za jedan obrok tokom sedam dana.

Tivatfoto: Profimedia

Za apartmanski smeštaj i hranu porodica će trebati da izdvoji najmanje 1000 eura, dok će za hotelski smeštaj sa uključenim doručkom i ručkom u restoranu izdvojiti najmanje 1730 evra., računaju na Index.hr

U Albaniji noćenje 50 evra, sokovi koštaju po 1.80 evra

Zadnjih godina Albanija privlači sve veći broj turista. Najveći grad na albanskoj obali je Drač, koji se nalazi na severnom delu i udaljen je oko 30 kilometara od glavnog grada. Drač s okolinom je najposećenije mesto na albanskom primorju a cena apartmana tamo je od 300 do 900 evra, zavisno od opremljenosti, kao i blizini centra.

Apartman veličine 70 metara kvadratnih za četvoročlanu porodicu udaljen je tek 200 metara od plaže, gosti su ga ocijenili s 9.2. Za sedam dana porodici treba 300 evra, što je 50 evra za noć.

Hotelski smeštaj je u poređenju s Crnom Gorom i Hrvatskom dosta povoljniji. Hotel Villa Hoteli s ocenom 9.2 uz plažu, za porodicu košta 900 evra, a mogu se pronaći i hotelski smeštaji za 650 evra za šest noćenja.

Hrana je takođe povoljnija pa se ručak za četvoro može pronaći i za oko 40 evra. Filet lososa s prilogom košta 10 evra, rižoto od plodova mora 80, pasta sa školjkama 9.50 evra, a piletina s prilogom 7 evra. Coca-cola, kao i drugi gazirani napici, najjeftiniji su upravo u Albaniji - oko 1.80 do 2 evra, a kugla sladoleda u restoranu je 2 evra.

Za sedam dana uz apartman od 300 eura i na jedan obrok u danu, porodica će u proseku izdvojiti 647 evra.

Krf skoro kao Dubrovnik

U Grčkoj se može letovati i za 500 evra ali i za 5.000 evra, zavisno šta tražite i gde želite da odmarate. Krf se ove sezone izdvojio kao nešto skuplja opcija. Letovanje na ovom ostrvu za celu porodicu u all-inclusive hotelu koštaće do 3.000 evra. Kod apartmanskog smeštaja cene se kreću od 600 do 1.200 evra za šest noćenja.

Cene hrane su dosta veće nego u Albaniji. Testenina s plodovima mora košta 22 evra, filet orade 17, piletina na žaru evro manje, Coca-cola 4 evra, a za ceđeni sok ćete izdvojiti čak 6 evra. Porodica s dvoje dece sladoled je prošle godine plaćala od 10 do 12.80 evra, a ove će ih godine koštati gotovo 12 do 16 evra.

Dubrovnik foto: Profimedia

Za sladoled i jedan obrok u restoranu za sedam dana potrebno je izdvojiti više od 700 evra, što je gotovo jednako cenama u Dubrovniku. Cene ne uključuju dodatnu hranu i piće tokom dana, kao ni ulaznice za turističke atrakcije, trošak prevoza te dodatne troškove, poput najma ležaljki.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)