Foto: Printscreen/youtube/Hungry Man Kitchen

uuh, kakav ukus!

Tradicionalno tursko jelo za koje vam ne treba šporet ni rerna: Sočan i pikantan ukus će vas raspametiti (RECEPT)

Jedan od specijaliteta turske kuhinje svakako je ezme koji može se sprema kao poseban obrok ili posluži na još mnogo načina

Objavljeno: 20.07.2024. 21:31h

Turska kuhinja nudi nam mnogo interesantnih jela od povrća, a jedan od najpoznatijih takvih specijaliteta je meze ezme, koje se može služiti na razne načine, i kao glavno jelo i kao prilog.

Reč "ezme" može da se prevede kao "gnječeno" ili "drobljeno" i tradicionalno se pravi od dobro usitnjenog i (po želji) pasiranog povrća, uz pažljivo birane začine. Priprema se jednostavno, recept je odličan za vrele letnje dane, služi se hladno i osvežava, ali ako želite, možete i da ga ugrejete kratko.

U pitanju je i vrlo praktično jelo, jer može da se služi:

  • kao salata, ako povrće sečete krupnije,
  • kao umak, ako povrće ispasirate,
  • kao namaz ,uz hleb, tortilju, pitu,
  • kao glavno jelo, hladno ili toplo,
  • kao sos uz roštilj.

Turski specijalitet ezme možete čuvati u frižideru 24 sata tako da ostane identičnog ukusa, a nakon ovog vremena može da bude pomalo vodenast i izgubi svežinu, ali je i dalje jestiv. A imamo i recept za tursku pitu koja se kod njih baš često pravi.

Kako se pravi ezme?

Sastojci:

1 glavica crvenog luka

pola veze peršuna

3 zelene paprike

1 crvena paprika

3 pardajza srednje veličine

1 glavica belog luka

sok od 1 limuna

3 kašike maslinovog ulja

1 kašičica suve nane

1 kašičica bibera

1 kašičica soli

1 kašičica tucane paprike

1 kašičica sumaka

1 kašičica čili paste

Priprema

Iseckajte dobro opran peršun, crveni luk, paprike, paradajz i beli luk. Koliko sitno sečete, zavisi od toga kako želite da servirate ezme. Sve dobro promešajte.

U drugoj posudi pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, nanu, biber, tucanu papriku, so, sumak i čili pastu i promešajte, pa sipajte u mešavinu seckanog povrća.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./T.M.)