uuh, kakav ukus!
Tradicionalno tursko jelo za koje vam ne treba šporet ni rerna: Sočan i pikantan ukus će vas raspametiti (RECEPT)
Jedan od specijaliteta turske kuhinje svakako je ezme koji može se sprema kao poseban obrok ili posluži na još mnogo načina
Turska kuhinja nudi nam mnogo interesantnih jela od povrća, a jedan od najpoznatijih takvih specijaliteta je meze ezme, koje se može služiti na razne načine, i kao glavno jelo i kao prilog.
Reč "ezme" može da se prevede kao "gnječeno" ili "drobljeno" i tradicionalno se pravi od dobro usitnjenog i (po želji) pasiranog povrća, uz pažljivo birane začine. Priprema se jednostavno, recept je odličan za vrele letnje dane, služi se hladno i osvežava, ali ako želite, možete i da ga ugrejete kratko.
U pitanju je i vrlo praktično jelo, jer može da se služi:
- kao salata, ako povrće sečete krupnije,
- kao umak, ako povrće ispasirate,
- kao namaz ,uz hleb, tortilju, pitu,
- kao glavno jelo, hladno ili toplo,
- kao sos uz roštilj.
Turski specijalitet ezme možete čuvati u frižideru 24 sata tako da ostane identičnog ukusa, a nakon ovog vremena može da bude pomalo vodenast i izgubi svežinu, ali je i dalje jestiv. A imamo i recept za tursku pitu koja se kod njih baš često pravi.
Kako se pravi ezme?
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
pola veze peršuna
3 zelene paprike
1 crvena paprika
3 pardajza srednje veličine
1 glavica belog luka
sok od 1 limuna
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suve nane
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
1 kašičica tucane paprike
1 kašičica sumaka
1 kašičica čili paste
Priprema
Iseckajte dobro opran peršun, crveni luk, paprike, paradajz i beli luk. Koliko sitno sečete, zavisi od toga kako želite da servirate ezme. Sve dobro promešajte.
U drugoj posudi pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, nanu, biber, tucanu papriku, so, sumak i čili pastu i promešajte, pa sipajte u mešavinu seckanog povrća.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./T.M.)