Punjene paprike, Foto: Privatna arhiva

saveti

ZBOG OVIH GREŠAKA PUNJENE PAPRIKE NIKAD NE ISPADNU KAO BAKINE: Čim prestanete to da radite biće ukusne i sočne

Razlog zbog kojeg su bakine paprike uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča

Objavljeno: 20.07.2024. 12:29h

Ako su vam kod komšije, prijatelja ili rođaka punjene paprike uvek ukusnije, razloge za to potražite u izboru mlevenog mesa ili načinu na koji pripremate pirinač.

Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirovi pirinač, dok je drugi prave na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan. Tajna slasti može biti u izboru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini povrćne supe i koncentrata paradajza, a „klasičari“ više vole da dodaju domaći sok od paradajza.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih strana, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete s drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.

Pogrešno birate meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji je izbor meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Paprike punite do vrha

Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač povećava volumen, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i kriške paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija.

Dodajete previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a dodate li tome i masnoću iz nadeva kao i dosta zaprške, postoji rizik da zažalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti umak.

Pogrešno pripremate pirinač

Razlog zbog kojeg su paprike kod komšinice uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Izaberete li nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće biti najbolji. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko propržiti na ulju ili svinjskoj masti, piše Pun kufer.

Bonus video:

(Espreso/Zadovoljna/Prenosi A.M.)