recept
OVO JE KOLAČ NA KOM SU DECA U JUGOSLAVIJI ODRASLA: Sastojci su orejeftini i obično se spremao samo nedeljom
Napravite pomalo zaboravljen, ali ukusan koh
U Jugoslaviji se znalo, kolač se spremao nedeljom i tada se i jeo. Tepsija kolača bila je tu da ugosti komšije, ali i da zasladi ukućane. Malo koja mama bi slatkiše spremala tokom radne nedelje, jer to se jednostavno nije radilo. Osim što nije bilo zdravo, spremati često slatkiše bio je i luksuz.
Prednost ovih kolača svakako su bili domaći sastojci, koje danas malo ko od nas ima.
Evo recepta za starinski koh koji je danas malo zaboravljen.
Sastojci:
5 jaja
13 kašika šećera
10 kašika griza
1l mleka
2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.
Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.
Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.
Bonus video: