savršene su
Pravi recept za starinske knedle sa šljivama: Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus podseća na detinjstvo
Decenijama su omiljene u svakoj prilici - starinske knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama su omiljeno jelo svih generacija i uvek su dobrodošle na trpezi. Ukoliko ne znate kako da ih napravite ili ste mlada domaćica, ispratite ovaj recept.
Ako volite slatkiše sa šljivama, bosanska šljivopita je prava poslastica za vas!
Sastojci:
Za testo od krompira:
300 g krompira
30 g putera neslanog, otopljenog
120 g brašna za sve namene
2 žumanca
30 g griz brašna
So
Za fil:
8 šljiva
8 kockica šećera
90 g putera
150 g prezli
šećer u prahu
Kako biste napravili knedle sa šljivama, oljuštite i skuvajte krompir dok ne omekša. Pustite da se krompir ohladi na dodir, a zatim ga izgnječite. Dodajte brašno, griz brašno, žumanca i puter, pa prvo kašikom, a kasnije rukama, umesite u glatko testo.
Oblikujte testo u balvan i podelite ga na osam delova (možda i manje ako su vam voćke velike). Uzmite jednu od šljiva ili kajsija, izvadite košticu i zamenite je kockom šećera. Umotajte jedan deo testa oko voća, dobro zatvorite šav i ponovite sa preostalim voćem i testom. Postoji recept i za lažne knedle koje morate probati.
Napunite veliku šerpu vodom i malo posolite, prokuvajte i ubacite knedle. Pustite da se knedle krčkaju oko 13 do 15 minuta. U međuvremenu rastopite puter u tiganju. Dodajte prezle i promešajte. Pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Servirajte knedle u činiji ili na tanjiru sa prezlama na dnu. Na knedle možete da stavite prezle ili da ih uvaljate u potpunosti. Odozgo pospite malo šećera u prahu.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/T.M.)