Starinske knedle sa šljivama, Foto: Printscreen/youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

savršene su

Pravi recept za starinske knedle sa šljivama: Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus podseća na detinjstvo

Decenijama su omiljene u svakoj prilici - starinske knedle sa šljivama

Objavljeno: 19.07.2024. 22:48h

Knedle sa šljivama su omiljeno jelo svih generacija i uvek su dobrodošle na trpezi. Ukoliko ne znate kako da ih napravite ili ste mlada domaćica, ispratite ovaj recept.

Ako volite slatkiše sa šljivama, bosanska šljivopita je prava poslastica za vas!

Sastojci:

Za testo od krompira:

300 g krompira

30 g putera neslanog, otopljenog

120 g brašna za sve namene

2 žumanca

30 g griz brašna

So

Za fil:

8 šljiva

8 kockica šećera

90 g putera

150 g prezli

šećer u prahu

Kako biste napravili knedle sa šljivama, oljuštite i skuvajte krompir dok ne omekša. Pustite da se krompir ohladi na dodir, a zatim ga izgnječite. Dodajte brašno, griz brašno, žumanca i puter, pa prvo kašikom, a kasnije rukama, umesite u glatko testo.

Oblikujte testo u balvan i podelite ga na osam delova (možda i manje ako su vam voćke velike). Uzmite jednu od šljiva ili kajsija, izvadite košticu i zamenite je kockom šećera. Umotajte jedan deo testa oko voća, dobro zatvorite šav i ponovite sa preostalim voćem i testom. Postoji recept i za lažne knedle koje morate probati.

Napunite veliku šerpu vodom i malo posolite, prokuvajte i ubacite knedle. Pustite da se knedle krčkaju oko 13 do 15 minuta. U međuvremenu rastopite puter u tiganju. Dodajte prezle i promešajte. Pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Servirajte knedle u činiji ili na tanjiru sa prezlama na dnu. Na knedle možete da stavite prezle ili da ih uvaljate u potpunosti. Odozgo pospite malo šećera u prahu.

Bonus video:

(Espreso/stvarukusa/T.M.)