Bosanski recept za šljivopitu, Foto: Printscreen/youtube/Sace Recepti

savršen ukus i tekstura

Tradicionalni recept iz Bosne za pitu od šljiva koju ceo Balnak obožava: Voćna poslastica bez kora i bez jaja

Čuvena šljivopita po bosanksoj recepturi će vas vratiti u detinjstvo, a ukus baš obećava

Objavljeno: 19.07.2024. 17:35h

Ko je kao mali imao uz sebe baku ili neku stariju rođaku, sigurno je bar jednom probao čuvene šljivpite koje su nekada bile obavezna poslastica.

Iako je česta na našim trpezama i komšije iz Bosne takođe vole pitu od šljiva, a jedna domaćica je podelila i recept koji nazivaju tradicionalnim bosanskim načinom pripreme ovog kolača.

Najbolje od svega je što ova pita nema kora, nema jaja, jako je laka za pripremu, a ukus baš obećava. Ukoliko volite voćne slatkiše, probajte i laganu voćnu tortu koja se ne peče.

Sastojci za šljivopitu:

  • 1 kg neočiščenih šljiva
  • 1 kašika brašna
  • 3 kasika šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 5 kašika griza
  • putera 10-20g
  • seckani orasi ili lešnici po želji
Bosanska pita od šljivafoto: Printscreen/youtube/Sace Recepti

Priprema:

  1. Dobro operite i očistite šljive od košpic i presecite ih na pola.
  2. Pleh ili tepsiju podmažite puterom, pa istresite šljive i ravnomerno ih raspodelite.
  3. Griz pospite preko šljiva, potom kašiku brašna, pa šećer i vanilin šećer pomešajte i takođe istresite preko šljiva.
  4. Preko možete staviti šaku iseckanih ili mlevenih oraha ili lešnika ukoliko želite.
  5. Na kraju poprskajte uljem ili naseckajte puter.
  6. Pleh stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 45 minuta.

Bonus video:

(Espreso/T.M.)