Prokletije, Foto: Profimedia

PRELEPO

Koliko ste puta bili u Crnoj Gori, a da niste otkrili ovaj skriveni dragulj? Prizor koji ostavlja bez daha! (VIDEO)

Kupanje se ne preporučuje jer je voda veoma hladna zbog otopljenog leda sa Prokletija, ali pojedini posetioci ne mogu da odole a da ne zarone u ovu plavu lagunu

Objavljeno: 19.07.2024. 11:43h > 11:45h

Crna Gora može da se pohvali prirodom koja ostavljaju bez daha, a jedno takvo mesto je upravo i Oko Skakavice, koje se nalazi u plavsko – gusinjskom kraju u neposrednoj blizi granice sa Albanijom, unutar Nacionalnog parka Prokletije.

Plavsko-gusinjski kraj je bogat izvorima vode, a Oko Skakavice u Crnoj Gori je izvor kakav se ne viđa često. Na dubini od oko osam metara voda izvire i formira lokvu prečnika oko 30 metara.

Ova vrsta izvora nije tipična jer iz njega vode ne izvire naglo, već iz jedne tačke sa dna.

Iz pravca Mateševa, preko Brezojevice, put vodi prema izvoru Lima iz Plavskog jezera. Prateći putokaz padinama Visitora sa severne i Plavskog jezera sa južne strane, put vodi prema Gusinju, do koga je 10 km. Iz Gusinja novi putokaz usmerava prema Ali-pašinim izvorima i selu Vusanje, a potom put vodi ka Oku Skakavice, piše putokaz.me.

Kupanje se ne preporučuje jer je voda veoma hladna zbog otopljenog leda sa Prokletija, ali pojedini posetioci ne mogu da odole a da ne zarone u ovu plavu lagunu.

Ulaskom u novu dolinu, Skakavica se spaja sa vodama Ali-pašinih izvora i postaje reka Vruja, kaja se opet spaja sa rekom Grnčar i prave reku Ljutu, koja vijuga zelenim prostranstvom do ulaska u Plavsko jezero.

Bonus video:

(Espreso/ Zena.blic/ Tamara Ilić/ Prenela: T.M.)