ukusno!
Recept za letnju ribu koju možete da jedete svaki dan jer se sprema za čas: Savršen obrok za tople dane
Možete da izaberete umesto dve, jednu veću ribu od kilogram ili više. Tada će se vreme pečenja povećati, kao i količina soli
Jedan od najukusnijih načina za pripremanje pečene ribe - u kori od soli.
Sastojci:
riba - 2 komada, po 450 g svaki
beli luk - 2 čena
kravlji maslac - 20 g
morska so - 1 kg, krupna (ili malo više)
belance - 1 komad, od malog jajeta
maslinovo ulje - za posipanje, prilikom posluživanja
peršun - za ukras i svežinu
* merne jedinice
Odgovarajuće za pečenje u kori od soli su bele ribe sa ;vrstim, ali u isto vreme nežnim mesom. Na primer idealne za cilj su orada, crvena močvarka, brancin ili crveni snaper (crvena deverika) kojeg sam u ovom slučaju ja izabrala. To je jedna izuzetno ukusna riba, slična crvenoj močvarki po spoljašnjem izgledu, zato što je iz jedne te iste porodice.
Koju god od ovih vrsta ribe da izaberete, možete koristiti ovaj recept. Međutim, uslov je da ribe ne budu ispod 350 g (savršena težina bi bila 450 g), ako ćete praviti za individualne porcije.
Takođe možete da izaberete umesto dve, jednu veću ribu od kilogram ili više. Tada će se vreme pečenja povećati, kao i količina soli.
I tako, do ovde smo saznali o vrsti ribe i o njenoj težini, a sledeći važan uslov je kako da najbolje bude obrađena.
Čišćenje ribe koju ćemo spremati u kori od soli sastoji se samo u vađenju unutrašnjosti i pranju. Nije potrebno ništa drugo, čak ni uklanjanje krljušti - ne brinite se, one će ostati zalepljene za so. E, naravno ponekad kupujemo ribu sa već skunutim krljuštima, ali nema vezi - ni to nije problem.
Pripremamo so koju sipamo u veliku posudu i mešamo sa belancetom jajeta - ono pomaže da se stegne prilikom pečenja i formira se lepa korica ispod koje će se naša sočna riba u rerni dinstati i savršeno skuvati.
U tepsiju rasprostremo papir za pečenje (lakše je za jednostavnije čišćenje i sprečavanje da se zalepi).
Pokrivamo finim slojem soli, ali može i bez soli na dnu, nije važno.
Stavljamo ribe jednu do druge na malo rastojanje i u stomačiće stavljamo po jedan zgnječen čen belog luka i komad maslaca. Gusto pokrivamo solju pritiskajući debeli sloj.
Ostavljamo glavu otvorenu ili možemo da pokrijemo sve i napravimo rupu samo tamo gde je oko ribe - po njemu ćemo se orijentisati kada je gotova.
Pečemo ribu u soli na 200°C 35 minuta ili kao što smo rekli - orijentišemo se prema oku koje čim pobeli znači da je naša riba savršeno skuvana.
Neki kuvari ostavljaju i rep otkriven. Tako, čim je izvuku i ona izlazi sa lakoćom, znači da je riba gotova.
Ovo je možda jedan od najlakših načina za pripremanje ribe u rerni, a o tome koliko bude ukusna - procenite sami. Prosto je raskošna, sačuvala je u sebi sve arome i sokove.
Soli upija koliko joj je potrebno, i ne brinite se da ćete je presoliti.
Serviranje se ostvaruje na sledeći način:
Čekićem razbijte koru od soli i uklonite je. Ribe izvadite i odvojte samo unutrašnje riblje filete.
Poslužite posute maslinovim uljem, odgovarajućim sosom, salatom, krompirićima ili čime god želite.
Lično ja volim prirodan ukus na ovaj način pripremljene pečene ribe u kori od soli i samo je posipam maslinovim uljem i s malo limuna.
Neka vam je ukusno!
Bonus video:
(Espreso)