recept
Ovako Englezi spremaju lepinje: Mekanije nećete nigde probati - evo u čemu je caka njhovog neodoljivog ukusa
Engleske lepinje us izdašne, vazdušaste i idealne za doručak ili užinu
Engleske lepinje su nešto najmekanije što ćete probati ovih dana.
Sastojci:
- 330 g višenamenskog brašna
- 2 1/4 kašičice instant kvasca (jedno pakovanje)
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 180 ml mleka
- 120 ml vode
- 42 g putera
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- kukuruzno brašno za posipanje ili griz
Recept za engleske lepinje:
Za engleske lepinje kombinujte mleko, vodu i šećer, a zatim promešajte i zagrejte u mikrotalasnoj na 40 stepeni, dodajte kvasac i još jednom promešajte. Ostavite na stranu 5-7 minuta. Dok se kvasac diže, pomešajte brašno i so i umutite mikserom. Umešajte jaje i otopljeni puter u mešavinu mleka, a zatim polako sipajte tečnost u mešavinu brašna uz lagano mešanje. Mesite rukama na pobrašnjenoj površni dok testo ne postane elastično i glatko.
Prebacite u veliku nauljenu posudu i pokrijte. Ostavite da se udvostruči na toplom mestu (oko sat vremena). Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, a zatim ga lagano raširite i tapkajte dok ne bude debljine manje od 3 cm.
Dva pleha obložite papirom za pečenje i pospite kukuruznim brašnom ili grizom. Isecite pomoću čaše testo na okrugle oblike, a zatim ih pažljivo prebacite na pripremljene limove za pečenje pomoću lopatice ili rukama. Ponovo umotajte ostatke i nastavite da sečete dok se testo ne potroši. Pokrijte i stavite na toplo mesto da se diže oko 30 minuta.
Stavite veliki tiganj na veoma malu vatru. Kada se zagreje pospite površinu kukuruznim brašnom ili grizom, a zatim stavite 3-4 lepinje na tepsiju. Pokrijte i pržite 5-6 minuta. Zatim pažljivo okrenite i pržite još 5-6 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da isprobate i proetinske lepinje bez brašna.
Bonus video:
(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)