Caka da sir ostane duže svež, Foto: RINA

SAVET

Genijalni trik kuvarice Marte Stjuart: Sačuvajte svežinu sira nedeljama i sprečite da se ubuđa (VIDEO)

Makoliko ga čuvali, posle nekog vremena sir počne da buđa i da se suši, ali uz ovu caku će sotati duže svež

Objavljeno: 17.07.2024. 22:26h

Koliko puta vam se desilo da ste kupili komad sira, neretko i skupog, da biste nakon nekog vremena shvatili da je nejestiv jer mu se nahvatala buđ? Naravno, to ne važi za buđave sireve koji su sjajni baš takvi kako im ime kaže – buđavi.

Sledeći put kad kupite parče sira, obratite pažnju na njegovo skladištenje i primenite genijalni recept Marte Stjuart, prenosi 24sedam.rs.

Dakle, papirni ubrus dobro natopite belim (alkoholnim) vinskim sirćetom, ocedite višak i njime utapkajte sirće po svom siru. Nemojte da brinete, sir neće poprimiti aromu sirćeta. Potom ga uvijte u natopljen ubrus i ubacite u kesu sa zip-zatvaračem ili u plastičnu kutiju s poklopcem.

Savet plus je da sir ne sečete nakon kupovine jer će da oksidira, već ga čuvate u komadu i sečete neposredno pre konzumacije.

Bonus video:

(Espreso/T.M./Krstarica)