RECEPT KOJI MORATE IMATI
Kremast, sočan i izdašan italijanski ručak za celu prodicu: Preukusna pasta sa mlevenim mesom i 3 vrste sira
Kremasta i preukusna zapečena pasta sa 3 vrste sira
Gotovo da nema osobe koaj ne voli testeninu, pastu, i ostale đakonije koje nam dolaze iz italijanske kuhinje. Mi smo za obožavaoce ovakvih jelča pronašli jedan recept koji možete napraviti bilo za ručak ili neku bogatiju večeru, a ukus će svakako ostati zapamćem. A dobro druženje i pikantan obrok, najbolje je završiti laganom letnjom poslasticom.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk isečen na kockice
- 450 g mlevenog mesa
- 6 čenova belog luka, sitno naseckanog
- 1 kg marinara sosa
- 790 g paradajza
- 1 kašika mešavine začinskog bilja
- ¾ kašičice tucane crvene paprike
- 450 g testenine (ziti oblik)
- so i biber po ukusu
- 125 g mladog sira
- 450 g iseckane mocarele
- 80 g mlevenog parmezana
Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i 3 vrste sira:
Za ovu pastu prvo u velikom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk. Pržite, često mešajući, oko 5 minuta. Dodajte mleveno meso i beli luk. Pržite dok mleveno meso ne porumeni, pa umešajte marinara sos, paradajz, mešavinu začinskog bilja i tucanu crvenu papriku. Pustite da provri. Smanjite toplotu na srednju i nastavite da kuvate, povremeno mešajući 30 minuta, ili dok se ne zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu.
Dok se sos kuva, zagrejte rernu na 180 C. Proključajte vodu u loncu sa kašičicom soli i kuvajte testetninu dok ne omekša. Ocedite je i isperite hladnom vodom. Vratite se u isti lonac.
U testeninu dodajte 250 ml sosa i dobro promešajte. Sipajte malo sosa u tepsiju, tek toliko da lagano prekrije dno posude. Odozgo sipajte polovinu testenine.
Kašikom prelijte polovinu preostalog sosa preko testenine. Pospite polovinu parmezana, polovinu mladog sira i polovinu mocarele preko testenine. Ponovite sa preostalom testeninom, sosom i sirevima. Pecite 40 minuta, ili dok ne porumeni. Pustite da se ohladi 10 minuta pre serviranja.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Stvar ukusa)