srpska tradicija
Crnotravski zeljanik - jedinstveno srpsko jelo koje se jede vekovima: Hrskava kora od testa i sočni fil od zelja
Crnotravski zeljanik je ne samo ukusan obrok već i priča o srpskoj kulinarskoj baštini
Crnotravski zeljanik je jedinstveno srpsko jelo sa tradicijom dugom vekovima. Ovo autentično jelo potiče iz Crne Trave u Srbiji i predstavlja savršenu kombinaciju hrskave kore od testa i sočnog fila od zelja.
Crnotravski zeljanik je ne samo ukusan obrok već i priča o srpskoj kulinarskoj baštini.
Priprema se od svežeg zelja, kisele pavlake, luka i začina, omotanog u tanku koru od testa. Ovo jelo je simbol gostoprimstva i tradicionalne srpske kuhinje. Prirodni sastojci i autentičan ukus čine Crnotravski zeljanik omiljenim među domaćinima i gostima.
Da biste uživali u ovom gastronomskom delikatesu, posetite Crnu Travu ili isprobajte recept kod kuće. Crnotravski zeljanik je obrok koji će vas oduševiti svojim ukusom i istorijom. Ovo jelo je idealno za posebne prilike i okupljanja porodice. Osetite duh tradicije i probajte ovo izvanredno srpsko jelo, koje je sinonim za autentičan ukus Balkana.
Recept za originalni zeljanik iz Crne Trave
Testo
500 g brašna
2 jaja
1 kašika ulja
Prstohvat soli
Voda po potrebi
Fil:
1 kg svežeg zelja
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
100 g slanine, iseckane na kockice (opciono)
200 g kisele pavlake (opciono)
100 g sira (po izboru), rendanog
So i biber po ukusu
Ulje za prženje
Uputstvo
Priprema testa:
U velikoj činiji prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini brašna.
Umutite jaja i ulje, pa ih sipajte u udubljenje.
Polako dodajte vodu dok mesite testo dok ne postane glatko i elastično.
Pokrijte testo krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Priprema fila:
Operite zelje i naseckajte ga sitno.
Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckano zelje i pržite ga dok omekša i upije višak tečnosti. Po potrebi, dodajte so i biber za ukus.
Ako koristite slaninu, pržite je u posebnoj tiganji dok ne postane hrskava, zatim je dodajte u fil.
Razvaljajte testo na tanku koru na brašnom posutoj površini.
U velikoj tiganji, zagrijte malo maslinovog ulja, pa stavite koru od testa na dno tiganja.
Preko testa stavite polovinu fila, ravnomerno raspoređenog.
Prekrijte fil drugom korom od testa i preostalim filom.
Pokrijte tiganj i kuvajte zeljanik na srednje niskoj vatri oko 20-25 minuta, dok donji deo testa ne postane hrskav i zlatno smeđ.
Kada je zeljanik gotov, premažite ga kiselom pavlakom i pospite rendanim sirom.
Vratite tiganj na vatru i pokrijte ga da se sir istopi.
Poslužite crnotravski zeljanik topao, sečen na trouglove ili kocke.
Ovaj tradicionalni recept je ukusan i obrok koji se često priprema u ruralnim delovima Srbije, naročito u Crnoj Travi. Uživajte u autentičnom ukusu crnotravskog zeljanika!
Bonus video:
(Espreso / J.J)