Studentski grad, Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Printscreen/Youtube/Телевизија Храм, printscreen/studentski centar beograd

studentske "muke"

Prazne sobe su najskuplje: Istraživali smo koliko košta smeštaj u studentskim domovima tokom leta i šokirali se

Sobe u studentskim domovima i do 3 puta su skuplje tokom letnjih meseci

Objavljeno: 13.08.2024. 19:00h

Predavanja i ispiti su završeni i većina studenata iz provincije spakovala je svoje kofere i otišla da leto provede u porodičnom domu. Ipak, ima i onih koji će "letovati" u studentskim domovima.

Bez obzira što su druga polovina jula i avgust predviđeni za odmor, pojedini studenti ovaj period koristi za raznorazne vannastavne aktivnosti, od volontiranja, učenja jezika, prakse, posla. Iako su im motivi različiti, jedna stvar je zajednička svima - dom i menzu će plaćati i do 3 puta više.

Studentska menzafoto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

Godinama unazad su cene smeštaja tokom leta mnogo skuplje. Iako u tom periodu studenti uglavnom nisu u svojim sobama, oni su u obavezi da plaćaju ekonomsku cenu doma (predodređena je za studente koji su na samofinansiranju) koja je znatno veća u odnosu na stanarinu tokom ostalih deset meseci boravka.

Cena doma prve kategorije dvokrevetne sobe iznosi 1.930 dinara, dok je isti taj smeštaj u julu i avgustu i do tri puta veći. Cena se određuje na osnovu toka do kada traju letnji ispitni rokjovi na fakultetima. Postoje dve kategorije plaćanja. Prva se odnosi na trajanje roka do petog jula, a cena smeštaja je 6.192 dinara. Deset dana duži rok, odnosno trajanje do 15. jula cenu umanjuje i ona tada iznosi 4.380 dinara. Tarifa koja se naplaćuje svim stanarima, koji se finansiraju iz budžeta, tokom avgusta meseca iznosi 5.105 dinara.

Studentski gradfoto: Zorana Jevtić

Većini studenata nije jasno iz kog razloga je cena smeštaja znatno skuplja tokom onim meseci kada oni u njima i ne borave.

Ćunjenica je da nisu uslovljeni da plaćaju veću cenu, međutim ukoliko bi odlučili da se isele iz doma cenu tokom leta, šanse da se vrate u isti u septembru je minimalna.

Ivona Petrović je student 4. godine Fakulteta političkih nauka i sa još nekolicinom studenata odlučila da tokom leta ostane u Studenjaku gde boravi već 2 godine. Kaže da je konkurisala za studentsku praksu u medijima i da joj je jednostavnije da to obavi pre završetka studija. Iako joj je život u domu neuporedivo jeftiniji nego da iznajmljuje stan, tvrdi da joj nije jasno zašto dom mora da plaća 3 puta skuplje tokom leta.

Nema nikakve razlike u usluzi, pritom kako nema većine studenata, manje se troši struja i manje je potrebno rada oko održavanja higijene, logično bi bilo da su cene niže, a ne više", kaže Ivona za Espreso.

I Jelena Veljanović sa Filozofskog fakulteta se slaže, a kako tvrdi, njen najveći problem tokom leta je menza.

"Menzu tokom leta mogu da koriste samo studenti iz inostranstva. Razumem da je za njih situacija takva da oni, i da žele, ne mogu tek tako da odu svojim kućama, ali zašto bi nas tretirali drugačije ako iz nekog razloga odlučimo da ostanemo u studentskom domu tokom leta", navodi Jelena.

Studentska menzafoto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

Upravo je stranih studenata i najviše u domovima tokom leta. Oni će svojim kućama tek po završetku studija.

Inače. odluka o ekonomskoj ceni smeštaja u domovima utvrđena je Pravilnikom o smeštaju i ishrani studenata.

Konkretno u članu 27 navodi se da se studentu obezbeđuje smeštaj i ishrana u studentskom centru od 21. avgusta tekuće do 5. jula naredne školske godine, a izuzetno do 15. jula naredne školske godine uz potvrdu visokoškolske ustanove.

"U periodu od 5, odnosno od 15. jula do 21. avgusta, student može da nastavi da koristi smeštaj u studentskom centru po ekonomskoj ceni", navodi se.

Međutim objašnjenja zašto je to tako, nema.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso)