Tradicionalno pecivo, Foto: Printscreen / Instagram / kiaralic96

VIDEO

Domaća pletenica sa šećerom kakvu još nigde niste jeli: Mekana, ukusna i fina, odlepićete za njom i tražiti još

Pletenica sa šećerom je omiljena užina svim generacijama, a sada možete da isprobate i domaći recept

Objavljeno: 17.07.2024. 06:10h

Sastojci:

Za mlečni preliv:

  • 10 g brašna od
  • 50 ml mleka

Sastojci za testo:

Umešajte brašno da dobijete ovu strukturufoto: Printscreen / Intagram / kiaralic96
  • Mlečni preliv
  • 200 g brašna
  • 140 ml hladnog mleka iz frižidera
  • 7,5 g svežeg pivskog kvasca
  • 25 g šećera
  • 3 g soli
  • 25 g masti

Pogledajte kako se pravi domaća pletenica sa šećerom:

Evo kako testo treba da izgleda nakon što je odstojalofoto: Printscreen / Instagram / kiaralic96

Recept za domaću pletenicu sa šećerom:

Pripremite mlečni preliv tako što ćete pomešati mleko i brašno i mešati na laganoj vatri žičanom mutilicom, dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se hladi u frižideru 2-4 sata. Pomešajte hladno mleko, pivski kvasac i šećer sa brašnom i mutite kukom za testo. Mešajte nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu, a zatim dodajte mlečni preliv i mešajte dok se ne sjedini.

Ostavite u frižideru 15 minuta, posolite izmešajte kukom za testo i ponovo ostavite u frižideru na 15 minuta. Dodajte nekoliko komadića svinjske masti i umutite kukom za testo. Prebacite na dasku za pecivo, izmesite, premesite i ostavite da nadođe u posudi namazanoj puterom najmanje 2 sata. Kada istekne vreme, podelite na vekne od 80-85 g, izmesite ih i ostavite da se ponovo dižu 30-40 minuta.

Od komada testa ispletite pletenice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, poklopite i ostavite da se diže oko 40 minuta. Kada se udvostruče, premažite pletenice mlekom i pecite na 170º u rerni 13-15 minuta. Čim budu gotove, izvadite ih iz rerne i premažite površinu mlekom da budu veoma mekane. Sačekajte 4-5 minuta, ponovo premažite površinu vodom i umočite u šećer, lagano pritiskajući. Uživajte! Ako ste ljubitelj peciva, možda ćete želeti da napravite i domaće slance bolje nego iz pekare.

Bonus video:

(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)