šakšuka
Pravi letnji lagan obrok: Nije težak za stomak, a zastitiće celu porodicu
Jelo u kojem će svi uživati
Šakšuka, jednostavno jelo za koje se veruje da potiče iz Tunisa, napravljeno je od nežno poširanih jaja u sosu od dinstanih paprika i paradajza. Začini se mogu razlikovati od recepta do recepta, ali često će podrazumevati tople začine poput kima i dimljene ili tucane paprike za malo pikantnosti.
Mnogi smatraju da je ovo jelo izraelska hrana za doručak jer je prilično popularno u mestima poput Tel Aviva, ali ova jaja u sosu od paradajza su nešto što ćete naći u mnogim delovima severne Afrike i Bliskog istoka.
Naime, poreklo reči šakšuka potiče od arapskog za „sve izmešano“.
Ovo jelo je sjajna opcija ne samo za doručak, nego i za ručak ili večeru, zato što je lagano i brzo se sprema.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 veliki crni luk
2 zelene paprike
2 čena belog luka
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašičice mlevene paprike
pola kašičice mlevenog kumina
prstohvat ljute tucane paprike
6 velikih paradajza (ili konzerva paradajz pelata)
125 ml paradajz soka
6 jaja
malo seckanog svežeg peršuna
malo seckane sveže nane
so i biber
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u većoj šerpi ili tiganju, pa dodajte iseckani luk, papriku, beli luk, začine, so i biber.
Dinstajte uz povremeno mešanje, dok povrće ne omekša.
Dodajte paradajz i sok od paradajza. Poklopite i krčkajte oko 15 minuta.
Skinite poklopac i kuvajte dok se sos ne redukuje i postane gušći.
Kašikom ili varjačom napravite šest udubljenja u sosu i njih nežno sipajte jedno po jedno jaje.
Smanjite vatru, stavite poklopac i kuvajte dok belanca ne očvrsnu.
Otklopite posudu, pospite svežim, seckanim peršunom i nanom i služite toplo uz tostiran hleb.
Bonus video: