Šakšuka, Foto: Printscreen Youtube

šakšuka

Pravi letnji lagan obrok: Nije težak za stomak, a zastitiće celu porodicu

Jelo u kojem će svi uživati

Objavljeno: 15.07.2024. 10:00h

Šakšuka, jednostavno jelo za koje se veruje da potiče iz Tunisa, napravljeno je od nežno poširanih jaja u sosu od dinstanih paprika i paradajza. Začini se mogu razlikovati od recepta do recepta, ali često će podrazumevati tople začine poput kima i dimljene ili tucane paprike za malo pikantnosti.

Mnogi smatraju da je ovo jelo izraelska hrana za doručak jer je prilično popularno u mestima poput Tel Aviva, ali ova jaja u sosu od paradajza su nešto što ćete naći u mnogim delovima severne Afrike i Bliskog istoka.

Naime, poreklo reči šakšuka potiče od arapskog za „sve izmešano“.

Ovo jelo je sjajna opcija ne samo za doručak, nego i za ručak ili večeru, zato što je lagano i brzo se sprema.

foto: Printscreen Youtube

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

1 veliki crni luk

2 zelene paprike

2 čena belog luka

1 kašičica mlevenog korijandera

1 kašičice mlevene paprike

pola kašičice mlevenog kumina

prstohvat ljute tucane paprike

6 velikih paradajza (ili konzerva paradajz pelata)

125 ml paradajz soka

6 jaja

malo seckanog svežeg peršuna

malo seckane sveže nane

so i biber

foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u većoj šerpi ili tiganju, pa dodajte iseckani luk, papriku, beli luk, začine, so i biber.

Dinstajte uz povremeno mešanje, dok povrće ne omekša.

Dodajte paradajz i sok od paradajza. Poklopite i krčkajte oko 15 minuta.

Skinite poklopac i kuvajte dok se sos ne redukuje i postane gušći.

Kašikom ili varjačom napravite šest udubljenja u sosu i njih nežno sipajte jedno po jedno jaje.

Smanjite vatru, stavite poklopac i kuvajte dok belanca ne očvrsnu.

Otklopite posudu, pospite svežim, seckanim peršunom i nanom i služite toplo uz tostiran hleb.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)