Foto: Vlad Deep / Alamy / Alamy / Profimedia

KO BI REKAO

Čuveni lekar otkrio koja je riba iz konzerve najzdravija za srce i mozak: Srbi kod nje prave ogromnu grešku

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti

Objavljeno: 14.07.2024. 09:33h > 13:47h

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

„Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna“, rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

(Espreso/ D.Č.)