pažnja
Ako vidite ovo na luku odmah ga bacite: Stručnjaci upozoravaju da može biti štetan
Ono što je važno napomenuti, a to ističu i naučnici, kada je luk mekan, a ne njemu ima tragova truljenja ili plesni, nikako ga nemojte jesti
Kada se luk pravilno skladišti može potrajati mesecima, ali naučnici upozoravaju da u jednom slučaju može biti opasan po zdravlje, prenosi Medical Net.
Luk se inače smatra veoma otpornom i dugotrajnom namirnicom, ali to ne znači da je imun na oštećenja. Čak i ako maksimalno vodite računa o pravilnom čuvanju, nećete moći da sprečiti klijanje u nekom trenutku.
Klijanje se pojavljuje kada su se stvorili uslovi za rast biljke. Čuvanje luka na svetlom, toplom i vlažnom mestu ubrzaće klijanje. Kada primetite male zelene klice na ovim namirnicama, treba da znate da su i dalje jestivi. Nakon što proklijaju, ukus im se može malo promeniti, ali nisu ni toksični niti će vam naštetiti pa ih možete slobodno konzumirati i dalje.
Ono što je važno napomenuti, a to ističu i naučnici, kada je luk mekan, a ne njemu ima tragova truljenja ili plesni, nikako ga nemojte jesti. Pokvareni luk može biti otrovan i opasan po zdravlje.
Bonus video: