Pita sa jabukama, Foto: Bakina kuhinja

posebna je

Stari recept za tradicionalnu srpsku pitu koja se jede za Petrovdan: Nije skupa, a puna je jabuka

Postoji verovanje da na današnji dan domaćice pripremaju pitu od posebne sorte jabuka - petrovača

Objavljeno: 12.07.2024. 10:44h

Potrebno je:

- 500 g kora za pitu

- 1,5 kg jabuka petrovača

- cimet

- šećer

- griz

- ulje

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.

foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

foto: Bakina kuhinja

Bonus video:

(Espreso / J.J)