posebna je
Stari recept za tradicionalnu srpsku pitu koja se jede za Petrovdan: Nije skupa, a puna je jabuka
Postoji verovanje da na današnji dan domaćice pripremaju pitu od posebne sorte jabuka - petrovača
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 1,5 kg jabuka petrovača
- cimet
- šećer
- griz
- ulje
Priprema:
Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.
Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.
Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso / J.J)