SAVŠRENSTVO KOJE SE NE PEČE
Božanstveni čokoladni rolat po švajcarskoj recepturi: Ukusni zalogaji koji će zadovoljiti sva vaša čula (VIDEO)
Gotovo da nema bolje i brže poslastice za tople dana koja se ne peče, a očarava ukusom jednako kao one najzahtevnije torte
Pravi sladokusci neće tek tako pristati na prirpemu brzih i jednostavnih kolača, već žele da osete pun ukus i kvalitetne sastojke koji se tope u ustima.
Baš za takve, a i one manje izbirljive, pronašli smo recept za slatki rolat sa čokoladom i keksom koji je sličan onim kolutićima koji se prave kod nas na slavama, međutim, ovaj je za nijansu bolji.
Recept za švajcarski rolovani kolač iliti čokoladni rolat koji se ne peče lako ćete savladati, a ukus i tekstura će vas ostaviti bez reči. Ukoliko vam se dopada ovaj reept, obavezno probajte i brzinski čoko rolat koji se sprema za samo 20 minuta.
Sastojci:
- 300 grama petit keksa
- 2 kašike kakao praha
- ¼ šolje šećera u prahu
- 3 kašike čokoladnog sosa
- ¼ šolje mleka
Za fil:
- 1 kašičica putera
- 1 šolja mleka
- 1½ šolje mleka u prahu
- 2 kašike šećera
Priprema rolata:
Prvo u blender samleti 300 grama petit keksa i umutiti u fini prah.
Dodajte 2 kašike kakao praha, ¼ šolje šećera u prahu i 3 kašike čokoladnog sosa. Dobro izmešati pazeći da se sve dobro sjedini.
Zatim dodajte ¼ šolje mleka i dobro izmešajte, praveći glatko testo, dodavajući mleko po potrebi.
Na pek papir stavite malo putera i razvucite testo, tako što ćete i preko testa staviti papir i onda razvlačiti oklagijom.
Sada možete pripremati fil: Kašičicu putera staviti na tiganj sa šoljom mleka, mlekom u prahu i 2 kašike šećera.
Sve dobro mešajte dok ne postane kremasto, na srednjoj temperaturi.
Dobijena smesa treba da bude meka, lepljiva i kompaktna.
Takvu smesu razvucite po testu, potom stavite preko pek papir i ponovo pređite oklagijom (ovo će vam olakšati da se fil ne lepi za oklagiju) i rolajte u rolat.
Rolat uvijte u aluminijumsku foliju i ostavite oko 30 minuta da stoji u frižideru.
Bonus video:
(Espreso/T.M.)