Pita sa jabukama - Petrovača, Foto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

nešto najlepše

Tradicionalna pita sa jabukama - Petrovača, obavezno se sprema za Petrovdan: Starinska poslastica se topi u ustima

Domaćice za sutrašnji dan prave "Petrovaču" - posebni kolač u vidu pite sa jabukama

Objavljeno: 11.07.2024. 12:09h > 12:15h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave veliki hriščanski praznik - Petrovdan.

Naši preci godina poštuju običaje, a i mnoga verovanja se vezuju za sutrašnji dan.

Važno je da znate i da pošto ove godine Petrovdan pada u petak, ne treba da mrsite već se jedu jela na ulju, riba i pije se vino.

Domaćice za sutrašnji dan prave "Petrovaču" - posebni kolač u vidu pite sa jabukama.

Ova tradicionalna poslastica se služi baš na Petrovdan, a odatle je i njen naziv.

Priprema Petrovače - pite sa jabukamafoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Potrebni sastojci za recept:

ulje

500 grama kora za pitu

griz

jabuke - 1,5 kilogram jabuka

šećer

cimet

FOTO: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Priprema:

Prvo očistite jabuke, a zatim ih izrendajte.

Pripremite tri kore, a onda svaku poprskajte sa malo ulja, pa dodajte i po malo šećera.

Šećer dodajte po vašoj želji u zavisnosti da li volite slađe.

Kada poređajte kore, na treću stavite jabuke koje ste prethodno izrendali, pospite malo cimeta po njima i poprskajte ih uljem.

Dodajte dve kašike šečera i jednu kašiku griza.

Pita sa jabukama - Petrovačafoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Lepo ih uvijte i poređajte u podmazan pleh.

Isecite ih na parčiće, opet premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Prijatno i uživajte u ovoj tradicionalnoj piti sa jabukama.

Bonus video:

(Espreso/N.J)