Pita Petrovača koja se mesi za Petrovdan, Foto: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković

ISPOŠTUJTE TRADICIJU

Tradicionalna PETROVAČA se obavezno mesi na veliki praznik: Svaka domaćica je sprema za ZDRAVLJE cele porodice

Pravoslavni vernici 12. jula proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu

Objavljeno: 10.07.2024. 21:54h

Ovaj praznik je duboko ukorenjen u našoj tradiciji, sa mnogobrojnim običajima koji ga prate, među kojima je i običaj sa jabukama.

Jabuke se poklanjaju na Petrovdan, a posebno je poznata tradicionalna poslastica nazvana Petrovača, koja se priprema kao simbol sreće i obilja, ali i za zdravlje. U nekim krajevima se sprema sa decom, da bi cele godine deca bila rumena kao jabuke i zdrava.

Evo recepta za Petrovaču:

Sastojci:

1 kg jabuka

1 šolja ulja

1 šolja griza

6 kašika šećera (može i smeđi)

Kore za pitu (može i heljdine)

Cimet

Šaka oraha

Priprema:

Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaku koru za pitu poprskajte uljem i pospite sa malo šećera. Na treću koru stavite rendane jabuke, malo ulja, cimeta, dve kašike griza i pospite sa malo oraha. Uvijte sve u rolnu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ako želite, možete i jednostavno složiti kore jednu na drugu. Nožem iseći parčiće, premazati ih uljem i peći na 220 stepeni. Gotovu Petrovaču možete posuti šećerom u prahu pre serviranja.

Petrovača je ne samo ukusna poslastica već i deo naše kulturne baštine koja se čuva kroz generacije. Njen priprema simbolizuje zajedništvo i tradiciju, te je pravi izbor za proslavu Petrovdana sa porodicom i prijateljima.

Bonus video:

(Espreso/T.M./Srbijandanas)