RECEPT KOJI MORATE IMATI
Turci decenijama prave samo ovakvu pitu bez kora: Svaki zalogaj je sočan i preukusan, a gotova je očas posla
Da biste napravili zasitnu i slasnu tursku pitu, ne trebaju vam gotove kore, niti da ih sami razvlačite – ovaj recept je najbolja zamena
Kada pomislite na turske pite, bile one slatke ili slane, uglavnom zamišljate sočna peciva od tankih, razvučenih kora.
Ipak, postoji jedan vrlo zapažen recept za tursku pitu bez kora, koji je na platformi YouTube pogledalo više od 11 miliona ljudi.
U pitanju je izdašna pita koja se pravi od brašna i krompira, uz dodatak povrća, jaja i sira, a rezultat izgleda fenomenalno.
Sastojci:
- 3,5 šolje brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 2 krompira
- 4 jajeta
- 100 g feta sira + rendani kačkavalj po ukusu
- 1,5 čaša mleka
- 1 čaša ulja
- 2 paradajza
- 3 paprike
- 2 mlada luka
- 1 kašičica soli
Priprema
Oljuštite krompir i paradajz, iseckajte ih na kockice, pa isecite sitno papriku i luk.
Umutite jaja, pa u to ubacite iseckano povrće. Dodajte sitno sečen sir, ulje i mleko, pa posolite i dobro promešajte.
Dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo, malo po malo, uz mešanje kako biste razbili grudvice.
Kada smesa bude kompaktna, sipajte je u posudu za pečenje koju ste obložili pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200°C.
Ukoliko volite tursku kuhinju, možda biste hteli da se zasladite i njihovim mokrim kolačem.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Glossy/TAMARA SORAK RANKOVIĆ)