ukusno
Napoleon torta s kremastim filom od sladoleda koja se jede uglavnom leti: Nazivaju je i tortom od hiljadu slojeva!
Istovremeno hrskava i kremasta, ova poslastica je čuvena u svetu i postoji mnogo verzija recepta za neobičnu i raskošnu tortu od više kora
Napoleon torta je jedna od najpopularnijih u svetu, a malo je poznato da se u Francuskoj ona obično naziva mille-feuille, što znači "hiljadu listova", zbog višeslojne strukture sastavljene od mekanih kora i fila.
U vreme Napoleona Bonaparte, ona je važila za stvar prestiža jer ju je prodavalo nekoliko najcenjenijih poslastičarnica tog vremena, a od tada je postepeno osvajala Evropu i, potom, svet.
Pored popularne varijante bez pečenja kora, tu je i klasična verzija ovog neodoljivog slatkiša, a koju god da odaberete – nećete se pokajati.
Sastojci:
Za kore:
450 g brašna
1/2 kašičice soli
250 g margarina
150 ml hladne vode
1 kašičica sirćeta
1 jaje
Za fil:
2 jaja
180 g šećera
3 kašike gustina
700 ml mleka
130 g putera
1 kašičica vanilinog šećera
Priprema
U jednoj posudi pomešajte brašno i margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi, pa mesite, uz dodatak hladne vode, jajeta i sirćeta, sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
Ostavite pokriveno da odstoji sat vremena.
U šerpici pomešajte jaja i šećer, pa dobro umutite i sipajte gustin, pa mešajte dok se ne sjedini. Sipajte mleko, mutite još malo, a potom stavite na vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.
Zatim sipajte u hladnu posudu, pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, premesite, pa presecite kuglu na 12 jednakih delova. Od svih napravite loptice, pa ponovo pokrijte folijom i stavite u frižider da se ohladi. Zatim ih izvadite i razvucite oklagijom svaku od loptica, tako da dobijete 12 tankih kora, koje ćete potom probušiti viljuškom na više mesta i staviti da se peku 5-7 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ako nisu savršeno okrugle, kalupom isecite kore tako da dobijete krug i sačuvajte ostatke kore i izmrvite ih u jednoj činiji.
U posudi pomešajte puter i vanilin šećer i umutite ih mikserom, pa dodajte malo po malo kašikom ohlađen sladoled-fil i mutite sve vreme.
Stavite na dno kalupa koru, pa nanesite sloj fila ravnomerno, preklopite narednom korom i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju premažite filom celu tortu i pospite izmrvljenim ostacima (viškom) kora.
Stavite u frižider da se stegne, na pet do sedam sati.
Napoleon torta - video tutorijal za pripremu:
Bonus video: