Slanci, Foto: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti

recept

SLANI ŠTAPIĆI BOLJI NEGO U BILO KOJOJ PEKARI: Ovo je tajna za mekano testo, domaćice moraju da znaju

Ova peciva mogu da stoje dva do tri dana, a idelna su za užinu

Objavljeno: 10.07.2024. 10:00h

Slanci ili štapići sa sirom su pecivo koje svi volimo, ali u kućnoj varijanti su još ukusniji.

Sastojci:

Za testo:

170 g belog brašna

100 g kukuruznog brašna

½ kašičice soli

100 ml jogurta

30 ml mleka

foto: Printscreen/Youtube/ GialloZafferano Italian Recipes

½ paketa aktivnog suvog kvasca

½ kašičice šećera

2 kašičice vode

Za preliv:

1 žumance

1 kašičica ulja

1 kašika belog brašna

½ kašičice soli

2 kašike vode

foto: PRINTSCREEN/YT/ PREPPY KITCHEN

Recept za domaće slance:

Za slance, prvo u šoljici vode rastvorite šećer i kvasac i ostavite 10 minuta. U velikoj posudi pomešajte belo i kukuruzno brašno sa mešavinom kvasca i mešajte dok se ne sjedine. Nastavite dodavanjem jogurta, a zatim mleka, dok sastojke mešate u glatku kuglu testa (oko 5 do 7 minuta). Ostavite na stranu 15-ak minuta.

Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u u oblik pice, na debljinu od 2-3 prsta. Isecite na 10-14 komada. Svaki komad razvaljajte u štapić. Prebacite štapiće na nauljenu tepsiju. Ostavite 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200 ° C. Pre nego što stavite pleh u rernu, pomešajte ulje i žumance i premažite svaki štapić. Pecite ih 10 minuta. Dok je pecivo u rerni, u maloj činiji pomešajte brašno, so i vodu dok ne budu potpuno glatki i debljine palačinke. Izvadite štapiće iz rerne i ukrasite ih cik-cak linijom mešavine soli. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta. Izvadite i umotajte u kuhinjski peškir. Ostavite da se odmori najmanje 30 minuta.

Ova peciva mogu da stoje dva do tri dana, a idelna su za užinu. Ukoliko volite pecivo, možda ćete želeti da isprobate i ovaj recept za domaće slance.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)