Hrana koju jedu Grci za dugovečnost, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

NISTE NI ZnaLI KOLIKO JE ZDRAVO

Grci se kunu u ovu namirnicu za dugovečnost: Jedu je svakodnevno za zdravo srce, a i mnogi Srbi je često tamane

Pokazalo se da ovakav način ishrane donosi manji rizik za razvoj nekih bolesti

Objavljeno: 09.07.2024. 18:42h > 23:10h

U knjizi Ikarijski put, američka kuvarica Dajen Kočilas nudi putokaz ljudima koji žele da se hrane kao stanovnici mediteranske „Plave zone“.

Kao jedna od pet proglašenih „Plavih zona“ u svetu, Ikarija, malo grčko ostrvo u istočnom Egejskom moru, ima nižu stopu hroničnih bolesti u poređenju sa većinom drugih mesta, a više od 8.000 njenih stalnih stanovnika ima najduži životni vek na svetu.

Štaviše, jedna trećina Ikarijanaca živi duže od 90 godina, a faktori kao što su jake društvene i porodične veze, vežbe koje su sastavni deo svakodnevnog života i česte dremke smatraju se razlogom zašto ovi ostrvljani često dožive stotu.

Još jedan važan faktor je to šta jedu.

Kao i u mediteranskoj ishrani, ikarijanska ishrana sadrži zdrave masti, mnogo vlakana i integralnu hranu bogatu hranljivim sastojcima.

Ona je umnogome zasnovana na bilju, u koje spadaju orašasti plodovi, žitarice, krompiri, mahunarke, povrće i semenke, a maslinovo ulje je glavni izvor dodatih masti.

Jogurt i sir, riba, živina i crveno vino konzumiraju se umereno, dok je crveno meso ograničeno na sveta nekoliko puta mesečno.

foto: Profimedia

Pokazalo se da ovakav način ishrane donosi manji rizik za razvoj bolesti kao što su srčane bolesti, moždani udar, dijabetes, visok holesterol, gojaznost i visok krvni pritisak.

Pojedini istraživači kritikovali su teorije o Plavoj zoni sugerišući da bi podaci možda mogli biti manjkavi i da se oslanjaju na potencijalno netačne informacije o datumu rođenja stanovnika, ali istraživači koji stoje iza prvobitnih studija insistiraju da su ti podaci tačni.

U svom novom kuvaru, Ikarijski put (koji je izašao 26. marta), američka kuvarica grčkog porekla Dajana Kočilas nudi „putnu mapu“ za ljude koji žele da u vlastite živote uvedu aspekte mediteranske ishrane, inspirisana time kako stanovnici jedu na Ikariji.

Po njenom mišljenju, knjiga se usredsređuje na dva pitanja: kako biti dobar prema vlastitom telu „bez toga da budete loši prema vlastitom umu“ i kako kuvati u „duhu opuštenog, isceljujućeg ostrva na kom je tempo života spor i lagodan, i gde se ljudi povezuju preko hrane za trpezom“.

Ona izdvaja hranu sa lakim obrocima, užine, večere za veće grupe ljudi i sve između, sa receptima kao što su supa od jogurta i krastavaca sa orasima; grilovane kruške i rukola sa fetom; pikantni bob kuvan u crvenom vinu; i orzo pilav sa pistaćima i ribizlom, između mnogo toga ostalog, prenosi BBC.

„Mislim da je jedna od stvari koja me uvek iznenađuje nivo stresa koji ljudi trpe“, kaže ona. „U SAD, stres je jako štetan, a njegov najveći deo je u našim glavama i načinu razmišljanja.“

foto: Profimedia

Ikarijski put želi da pomogne ljudima da budu više svesni toga kako se brinu o sebi, a Kočilas želi da im pokaže kako je „hrana takođe ljubav“. Pored toga što je napisala nekoliko drugih kuvara i bila voditeljka emisije na PBS-u Moja grčka trpeza, Kočilas vodi kuvarsku školu na Ikariji, odakle je njena porodica potekla i gde živi po pola godine.

Tokom jednog od njenih višenedeljnih časova javila joj se ideja za 100 recepata zasnovanih na biljnoj ishrani, koje je uvrstila u novi kuvar.

Ona piše: „Imala sam dva gosta iz Montane koji su se našli u čudu za kuhinjskim pultom trećeg dana kursa i priznali da ne samo da kod kuće jedu meso tri puta dnevno, već da nisu mogli ni da zamisle da kuvanje biljne hrane, što je većina – ali ne i isključivo – onoga što radimo tokom naše nedelje koju provedemo zajedno na ostrvu, može da bude toliko zadovoljavajuće, raznovrsno i konkretno.“

Vegetarijanska ishrana koja može da se nađe na Ikariji ne samo da je zdrava i izdašna, već je i vrlo praktična.

Kao prvo, na ostrvu, baš kao i u drugim delovima Grčke, neki ljudi i dalje prate kalendar posta Grčke pravoslavne crkve i, stoga, ne jedu meso u određenim periodima godine, kao što je tokom Velikog posta.

Sastojaka koji mogu da se nađu u kuvaru Dajane Kočilas takođe ima na Ikariji u izobilju – među njima su jogurt, sušeno voće, med, morska so, maslinovo ulje, orašasti plodovi, sveže bilje, beli luk i razne mahunarke – ali ona ističe da se slični proizvodi mogu naći i u većini supermarketa.

foto: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes

Pasulj je prilično zastupljen u Ikarijskom putu i Kočilas mu dodeljuje glavnu ulogu u jelima kao što su limunasto svež bob sa artičokama, tahinijem i jogurtom; čorba od sušenog boba; crveni pasulj sa pahuljicama od ljute paprike i svežim biljem; i karamelizovani džinovski pasulj sa kurkumom, komoračem i zelenom rimskom salatom, da navedemo samo neke. Prema Kočilas: „Jedenje pasulja pomaže zdravlju srca snižavanjem holesterola zato što je pasulj bogat ratvorljivim vlaknima, koja se vezuju za čestice holesterola i ispiraju ih iz tela.“

Ona takođe kaže da je on „palijativan kad je u pitanju regulisanje i čak sprečavanje dijabetesa tipa 2.“

Ona piše kako je „jedi pasulj i živi duže“ postala mantra zagovornika ishrane kakva je u Plavoj zoni, što je izraz koji je prvobitno skovao saradnik Nacionalne geografije i stručnjak za dugovečnost Den Bjutner, koji tvrdi da „jedenje šolje pasulja dnevno može da produži život čoveka čak za četiri godine“.

Bonus video:

(Espreso/T.M./Krstarica)