Italijanska salata sa slaninom i hlebom, Foto: Printscreen/youtube/ Kuhinjica

prste da položeš!

Italijanska salata sa SLANINOM je sve što nam treba ovog leta: Brzo se pravi, a domaćice se već otimaju za recept

Ako želite lagan obrok, a da vas lepo zasiti, onda je italijanska salata baš ono što vam treba

Objavljeno: 09.07.2024. 18:27h

Leto i vrućine su idealno vreme za lagane obroke, kao što su salate, bilo slatke ili slane i bilo da ih jedete za ručak ili večeru.

Italijanska kuhinja je jedna od najukusnijih u Evropi, pa s toga vam delimo recept za aromatičnu italijansku salatu sa slaninom, koja će se verujemo, Srbima baš svideti, a možete probati i neobičnu salatu sa lubenicom.

Sastojci:

  • 6 velikih kriški slanine
  • 2 kuglice mocarele, isečene na komade
  • 6-8 komada paradajza, iseckanih na velike komade
  • 285 g kiselih krastavaca
  • šaka listova bosiljka
  • hrskavi hleb, za serviranje

Za preliv:

  • 1 ljutika, sitno seckana
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike jabukovog sirćeta

Recept za italijansku salatu sa slaninom i hlebom:

Za italijansku salatu prvo zagrejte tiganj pecite slaninu sa svake strane 2-3 minuta dok ne postane hrskava. Možete i da koriste svežu slaninu, bez prženja. Ako ispržite, ostavite da se ohladi. Pomešajte ljutiku, maslinovo ulje i jabukovo sirće za preliv i začinite.

Na tanjir za serviranje rasporedite mocarelu, paradajz i kiseli krastavac. Isecite slaninu na komade veličine zalogaja i razbacajte ih, a zatim dodajte listove bosiljka. Sipajte odozgo preliv i servirajte sa hlebom.

Bonus video:

(Espreso/T.M./Stvarukusa/Lena Sudar)