Bosanske punjene paprike, Foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinj

recept

BOSANSKI TIK ZA PUNJENE PAPRIKE IZ RERNE KOJI MORATE DA PROBATE: Ovo je savršenstvo od ukusa, bolje nećete jesti

Bosanske punjene paprike slast duguju nadevu koji se prethodno krčka kako bi se povezali ukusi i mirisi sastojaka, a zatim se peku u rerni zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji ukus.

Objavljeno: 09.07.2024. 11:01h

Tajna sočnih punjenih paprika može biti u izboru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini povrćne supe i koncentrata paradajza, a „klasičari“ više vole da dodaju domaći sos od paradajza.

Ako zavirimo u recepte iz regije, pronaći ćemo i bosanske trikove za sočno letnje jelo. Njihove paprike slast duguju nadevu koji se prethodno krčka kako bi se povezali ukusi i mirisi sastojaka, a onda se peku u rerni zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji ukus. Osim toga, često se poslužuju uz dodatak kisele pavlake. Ako još niste, isprobati ih možete po ovom receptu pa prosudite sami čije su bolje.

Dobro upržite luk pa dodajte mlevenu junetinufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci za punjene paprike iz rerne:

  • 2 velika paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica luka
  • 350 g mlevene junetine
  • 100 g pirinča
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • ½ kašičice ljute mlevene paprike
  • 10 manjih paprika
  • 1 kašika koncentrata od paradajza
  • so

Priprema punjenih paprika iz rerne:

Ukus koji će vas oboriti s nogufoto: Privatna arhiva

Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i iseckajte.

Polovinu seckane glavice luka i 1 čen belog luka iseckajte, pomešajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).

Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite nadev.

Preostali luk i beli luk kratko propržite pa dodajte meso i začine.

Pirinač kratko propržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuvajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuvana pa pomešajte s mesom.

Izvadite posudu iz pećnice.

Napunite očišćene paprike smesom pa ih položite u posudu na pečenu smesu paradjza, luka i belog luka.

Koncentrat paradajza pomešajte sa 600 ml vode i prelijte paprike, piše Pun kufer.

Pecite ih u rerni oko sat, sat i po. Prema želji poslužite s pavlakom i uživajte!

Bonus video:

(Espreso / Zadovoljna.rs / Prenela: I.O.)