Pijaca, Foto: Beograd.rs

sređivanje beograda

GRAD BEOGRAD NASTAVLJA DA UREĐUJE PIJACE: "One su ogledalo svih nas"

Pijace su važno mesto za sve građane i ukoliko one nisu uređene i svrsishodne, onda je to ogledalo svih nas

Objavljeno: 08.07.2024. 16:07h

Grad Beograd konstantno ulaže u rekonstrukciju i modernizaciju gradskih pijaca - u poslednje dve godine koliko je na čelu grada Aleksandar Šapić obnovljeno je nekoliko pijaca među kojima su „Stari Merkator”, pijaca u Borči, otvoren je novi buvljak na Miljakovcu, dok je posebna pažnja usmerena na ulaganja u pijace prigradskih naselja Obrenovac i Lazarevac.

"Pijace su važno mesto za sve građane i ukoliko one nisu uređene i svrsishodne, onda je to ogledalo svih nas", kaže Aleksandar Šapić, gradonačelnik Grada Beograda

Rekonstrukcija pijace u Borči je završena prošlog oktobra i radikalno je poboljšala uslove kupovine za oko 40.000 sugrađana koliko ovde dolazi da pazari. U okviru radova, asfaltirano je 2400 m2 pijačnog platoa, postavljene su 144 nove tezge u zelenom delu i 40 nova i moderna boksa u zanatskom delu pijace.

Sadašnji izgled rekonstruisane pijace „Borča" možete da vidite u galeriji fotografija ispod.

FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs

Potpuno je obnovljen i deo pijace za prodaju proizvoda životinjskog porekla, gde je postavljeno 18 rashladnih vitrina u kojima se prodaju jaja, meso, domaći mlečni i suhomesnati proizvodi. Oko pijace „Borča” je regulisan na nov način i saobraćaj kako bi se izbegle gužve.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić u obilasku rekonstruisane pijace „Borča oktobra 2023. godinefoto: Beograd.rs

Pored uređenja samih pijačnih prostora, uslova izlaganja, rešenja za parking i saobaraćajne gužve oko ovih stecišta gradskog života, prošle godine je na inicijativu gradonačelnika Šapića, a na osnovu dogovora JKP-a „Beogradske pijace” i Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak”, doneta odluka o smanjenju pijačnih usluga u cilju olakšanja života građana, podrške zakpcima i kupcima.

„Na taj način pokušavamo da stabilizujemo i cene proizvoda na pijačnim tezgama, tako da ćemo u narednih 12 meseci staviti neku vrstu moratorijuma. To je još jedna od mera kojima pokušavamo da pomognemo građanima i olakšamo njihov život. Ova gradska uprava, kao nijedna pre, već godinu i po dana radi na različitim socijalnim merama koje poboljšavaju uslove života Beograđana. Smanjenje svih pijačnih usluga značiće i prodavcima, ali i kupcima", izjavio je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda oktobra 2023. godine

Pijaca „Stari Merkator" od nedavno može da stane rame uz rame sa starijim „pazarima“, a ima i čime da se pohvali. Uslovi prodaje su radikalno poboljšani zahvaljujući potpunoj revitalizaciji celog prostora.

Pijaca je otvorena još 1972. godine, a izgrađena je u okviru velikog trgovinskog kompleksa, u samom centru opštine Novi Beograd. Sada su na njoj potpuno nova krovna i podna obloga, kao i ventilacija, a na svim ulazima su nova, automatska vrata. Postavljene su nove vodovodne i kanalizacione cevi, ugrađena je nova spoljna stolarija i okrečeni svi zidovi unutar pijačnog dela.

Pijaca je opremljena sa 144 tezge i 20 rashladnih vitrina, a sređeni su i lokali koji se nalaze unutar pijace. Uređen je i poseban deo za cvetnu pijacu gde potrošači, uz redovnu nabavku, mogu da pazare i saksijsko i rezano cveće, kao i sadnice, a u zimskom periodu i jelke.

Cvetni kutak na pijaci „Stari Merkator" sada izgleda ovako.foto: Beograd.rs

U galeriji fotografija možete da pogledate kako pijaca „Stari Merkator" danas izgleda.

FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs

Na zadovoljstvo Novobeograđana koji se ovde snabdevaju uskoro će biti rekonstruisan i suterenski deo, gde je u izgradnji garaža sa više od 50 parking-mesta, uz rezervisana posebna mesta za osobe sa invaliditetom.

– Zadržan je stari duh za koji stanovnici Novog Beograda jako dobro znaju koliko je važan. Sve je urađeno po svetskim standardima, ulaz, mlečni deo, tezge, sve izgleda kao u najmodernijim i najuređenijim evropskim gradovima. Na sve to važan je i ovaj parking koji će olakšati kupovinu posetiocima pijace – rekao je Aleksandar Šapić prilikom obilaska rekonstruisane pijace „Stari Merkator" u maju ove godine.

"Želimo svim beogradskim pijacama da damo novi sjaj, a da istovremeno zadržimo njihovu tradicionalnu ulogu u društvu", izjavio je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Grada Beograda

Gradonačelnik Šapić je ovom prilikom pohvalio rukovodstvo „Beogradskih pijaca” koje je sprovelo ove rekonstrukcije i rekao da očekuje uspešan završetak radova u Obrenovcu i Lazarevcu.

– Pijace su sastavno mesto naše kulture i one su sada u potpunom novom ruhu, po novim standardima. Obećavam da ćemo nastaviti da uređujemo mesta koja su posećena i važna poput pijaca. Ljudi i pored velikih tržnih centara vole da odu na pijacu i ne smemo da dozvolimo da nam se one ugase. Želimo svim beogradskim pijacama da damo novi sjaj, a da istovremeno zadržimo njihovu tradicionalnu ulogu u društvu – zaključio je Šapić.

"Nova pijaca će suštinski da promeni okruženje i uvešće se red", kaže Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda prilikom obilaska opštine Lazarevac, novembra 2023. godine

Razvoj perifernih opština jedan je od prioriteta Grada Beograda i politike koju vodi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, te Lazarevac, kako je planirano, dobija novu pijacu, trg, parking i podzemnu garažu do kraja ove ili početkom 2025. godine. Na prostoru gde se nekada nalazio parking predviđena je izgradnja pijace.

Nova pijaca u Obrenovcu najbolji je odgovor na potrebe građana koje stari pijačni kompleks više nije mogao da podmiruje. Međutim, ona je deo većeg projekta za bolje urbanističko rešenje u ovom delu opštine. Grad Beograd je raspisao tender za izvođenje radova u avgustu 2022. godine, a kompleks se gradi na površini od 5.502 m2.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić obišao je radove na izgradnji nove pijace u Obrenovcu u oktobru 2023. godine.foto: Beograd.rs

Prilikom obilaska ovih značajnih radova prošle godine, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je posebno istakao da će Obrenovac će dobiti modernu, uređenu pijacu kakvu zaslužuje, ali i da će čitav ovaj deo grada biti sređen u urbanističkom smislu. „Ovde se ranije stvarao saobraćajni kolaps, a sada će postojati bulevar, tako da to više ne bi trebalo da bude problem”, kazao je gradonačelnik.

„Pijace su važno mesto za sve građane i ukoliko one nisu uređene i svrsishodne, onda je to ogledalo svih nas. Trudićemo se da one koje su uređene sačuvamo, a da one koje nisu uredimo i tako u što kraćem periodu postavimo standard koji će morati da se poštuje”, rekao je Šapić tom prilikom.

Pijaca u Obrenovcufoto: Beograd.rs

Prema rečima gradonačelnika Šapića, u planu su i projekti za uređenje pijaca „Đeram”, „Kalenić” i pijace na Banovom brdu.

Bonus video:

(Espreso/Gradonačelnik Beograd.rs/Preneo D.M.)