Bojler, Foto: Printscreen

SPAS

EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU NA BOJLERU KADA SU TROPSKE TEMPERATURE: Vrlo je lako, a novčanik odmah oseti!

U celini gledano, štednja kroz skupu-jeftinu tarifu struje je vrlo isplativa, i uvek kad je moguće koristiti tu mogućnost koju je država ponudila

Objavljeno: 08.07.2024. 14:48h

Isključivati bojler kad god možete

U celini gledano, štednja kroz skupu-jeftinu tarifu struje je vrlo isplativa, i uvek kad je moguće koristiti tu mogućnost koju je država ponudila.

– Uz malo truda korisnik-domaćica, ako ustane ranije, oko 4h može mnogo toga uraditi dok je jeftinija struja do 7h,(da skuva jelo i ispeče štošta u šporetu, da uključi mašinu i opere veš, sudo mašina da opere suđe, itd) i kad se to skupi na mesečnom nivou- i te kako bi se osetilo u kućnom budžetu…

Saveti za manju potrošnju struje u domaćinstvu

Za razliku od drugih uređaja, bojler neće manje trošiti ako ga držite isključenim jer će voda pri uključivanju morati iznova da se zagreje.

Isključujte ga samo kada vam duže vreme neće trebati topla voda. Na većini bojlera temperatura je unapred nameštena, a da biste uštedeli, termostat podesite na ekonomično grejanje (temperaturu između 50 i 60°C).

foto: Botastock images / Alamy / Alamy / Profimedia

Pregrejavanje vode na 75 ili 85°C uzrokuje veću potrošnju struje i stvaranje kamenca. Zato bojler treba redovno održavati, odnosno bojler i grejač čistiti barem jedanput godišnje.

Šuštanje i zujanje kad se uključi znak je da se na grejaču nalazi kamenac koji treba očistiti.

Bonus video:

(Espreso / hausmajstorbeograd.net / J.J)