Mašine za pranje veša, Foto: Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

ŠOK

OVO JE SIGURAN ZNAK DA STAVLJATE PREVIŠE DETRDŽENTA U MAŠINU ZA VEŠ: Ako se na garderobi stvori ovo, smanjite dozu

Previše deterdženta će dovesti do stvaranja prebogate pene u mašini za pranje veša, usled čega će se komadi veša „lepiti“ jedan za drugi, pa neće biti dobro oprani.

Objavljeno: 08.07.2024. 11:23h > 11:25h

Možda ste mnogo puta posegnuli za vešom iz mašine za pranje veša, očekujući nešto meko, ali ste zatekli samo grube tkanine koje su neprijatna za nošenje.

Četiri znaka da vaša mašina za pranje veša ne radi dobro

Ako vam se to dogodilo, velike su šanse da koristite previše deterdženta tokom pranja veša. Očistiće prljavštinu i mrlje, ali će na kraju stvoriti novi problem: ostaci deterdženta koji nisu dobro isprani dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir.

Previše deterdženta će dovesti do stvaranja prebogate pene u mašini za pranje veša, usled čega će se komadi veša „lepiti“ jedan za drugi, pa neće biti dobro oprani.

Ne preterujte sa detrdžentomfoto: Printscreen / Facebook

Koliko deterdženta zapravo treba da koristite?

Dve kašike su dovoljne za profesionalnu veš mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu veš mašinu koja prima oko osam kilograma, piše Wirecutter, a prenosi 24sata.hr.

Ako perete ručno, potrebno vam je još manje. Istina, količina potrebnog deterdženta može da varira od brenda do brenda , ali čak i kada na deklaraciji na poleđini flaše piše da se stavi više, imajte na umu da ovo uputstvo pišu proizvođači, čiji je cilj da ga potroše i kupujte više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti još gore ako koristite deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji je visoko koncentrovana formula sa malo pene koja se može koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ovi deterdženti su obično duplo veći od ‘običnih’, pa vam je potrebno duplo više, posebno ako se ima u vidu da nove visokoefikasne veš mašine troše manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Dakle, uobičajene količine deterdženta se zapravo ne mogu rastvoriti.

Kako ukloniti previše deterdženta iz veša?foto: Printscreen/Youtube/VRATAZDRAVLJA

Kako ukloniti previše deterdženta iz veša?

Da biste svojoj odeći vratili puni sjaj, potrebno je da uklonite višak deterdženta koji se upio u vlakna. Preporučuje se natapanje veša u mešavinu sirćeta i vode. U dubokom sudoperu ili kadi pomešajte jednu šolju sirćeta sa jednim litrom vode i potopite odeću. Istrljajte vidljive naslage deterdženta, potopite na oko sat vremena, a zatim stavite u mašinu na ciklus pranja.

Još jedan metod postao je poznat ovih dana na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu tople vode, pola šolje boraksa, pola šolje sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Stavite veš u kadu, dobro ga natopite i ostavite da stoji četiri sata. Zatim iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja.

Možda neće učiniti veš veoma mekim, ali će sigurno sprečiti da se višak deterdženta ili omekšivača nakupi u vlaknima same odeće.

Bonus video:

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)