Dr Miljko Ristić, Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

zdravlje

"GODINE NISU PROBLEM, VEĆ KAKVO VAM JE SRCE": Dr Ristić objašnjava zašto je opasnije leti piti lekove za potenciju!

Tokom velikih vrućina postoji veći rizik uzimanja raznih stimulanata za potenciju, posebno ako korisnici imaju kardiovaskularne probleme...

Objavljeno: 08.07.2024. 18:58h

U Kragujevcu je danas u jednom hotelu pronađeno beživotno telo muškarca. Pretpostavlja se da je on tokom noći nakon konzumacije alkohola i veće količine hrane popio i preparat za potenciju.

Razgovarali smo sa čuvenim kardiohirurgom prof. dr Miljkom Ristićem o tome da li je preporučljivo da muškarci koriste preparate za potenciju tokom velikih vrućina i da li je dozvoljeno koristiti ove preparate zajedno sa alkoholom, kao i o tome da li postoji "starosna granica" u korišćenju.

"U principu bilo koji lek kojim poboljšavamo rad srca ne bi smo smeli da "kombinujemo" i koristimo zajedno sa alkoholom. Alkohol ima svoje dejstvo, on širi krvne sudove i on samim tim ubrzava dejstvo leka kog koristimo, u ovom slučaju preparata za potenciju što bi moglo imati fatalne posledice", objašnjava kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić.

Urologfoto: Profimedia

Tokom velikih vrućina postoji veći rizik uzimanja raznih stimulanata za potenciju, posebno ako korisnici imaju kardiovaskularne probleme.

"Veće su mogućnosti da nastupe negativne posledice po zdravlje, ukoliko muškarci uzimaju preparate za potenciju tokom vrućina, u odnosu kada bi ih uzimali tokom zimskog perioda. Tokom vrućina se krvni sudovi šire, a sa druge strane ti preparati za potenciju deluju hipotenzivno, odnosno deluju na snižavanje krvnog pritiska. Sa druge strane tokom zimskog perioda sužavaju se krvni sudovi i naš organizam na taj način štedi toplotu. Tako da pre korišćenja preparata za potenciju preporučuje se obavljanje rutinskog pregleda, a to je elektrokardiogam", tvrdi prof. dr Miljko Ristić.

Dr Miljko Ristićfoto: Printscreen/youtube/JutarnjiProgramTVHappy

Kako kaže, za uzimanje preparata za potenciju nisu presudne godine, mogu ih uzimati i stari i mladi, ali bitno je da korisnici nemaju srčane tegobe.

"Nisu bitne godine kod uzimanja preparata za potenciju, bitno je da osoba koja koristi ove preparate nema kardiovaskularne probleme", kaže prof. dr Ristić.

Što se tiče konkretnog nesrećnog slučaja kada je muškarac pronađen mrtav u kragujevačkom hotelu, prof. dr Ristić smatra da se ne može pouzdano znati koji je tačan uzrok smrti jer nemamo uvid u njegovu ličnu medicinsku dokumentaciju.

Bol u grudimafoto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

"Teško je reći u konkretnom slučaju o kakvom je pacijentu reč, da li je možda on imao problem sa pritiskom, pa je taj preparat smanjio pritisak više nego što treba. Ne znamo pouzdano da li je čovek koji je preminuo u kragujevačkom hotelu bio zdrav čovek ili nije bio zdrav jer nemamo uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju", zaključuje on.

Bonus video:

(Espreso/Miloš Dojčinović)