Mekan kolač sa karamelom, Foto: Printscreen/youtube/ Domaći Kuhar

recept boli glava!

Najmekši kolač koji se doslovno topi pod nepcima: Savršenstvo natopljeno karamelom zadovoljiće sva vaša čula

Kolač natopljen karamel sirupom je zaista drugačiji od svih kolača, a izgleda vrlo jednostavno

Objavljeno: 07.07.2024. 12:35h

U moru poslastica koje su kremaste, voćne, lagane, donosimo vam jedan neobičan i lagan recept za neodoljivo mekan kolač natopljen karamelom.

Ukoliko vam se svidi ovaj kolač, obavezno probajte i sočno 'ledeno nebo' za kojim su srpske domaćice baš odlepile.

Sastojci:

Za karamel sirup:

  • 200 gr šećera
  • 70 g vode
  • Za prvo testo:
  • 3 jajeta
  • 150 ml kondenzovanog mleka
  • 200 g slatke pavlake
  • 170 ml mleka
  • 5 g vanilin šećera
Kolač natopljen karamelomfoto: Printscreen/youtube/ Domaći Kuhar

Za drugo testo:

  • 3 žumanca
  • 30 g šećera
  • 40 ml mleka
  • 30 ml ulja
  • 5 g vanilin šećera
  • 75 g brašna
  • 3 g praška za pecivo
  • 3 belanca
  • prstohvat soli
  • 45 g šećera

Recept za mekani kolač natopljen karamel sirupom:

Za kolač sa karamel sosom prvo pripremite karamel glazuru u dubokom tiganju tako što ćete da sipate šećer i vodu i da ih karamelizujete, zatim smesu sipajte je u kalup za tortu. Pomešajte jaja sa kondenzovanim mlekom, kremom, mlekom i šećerom. Procedite smesu u kalup.

Zamutite masu za drugi sloj kolača - žumanca pomešajte sa šećerom, mlekom, uljem, vanilinim šećerom, brašnom i kvascem. Umutite belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli i šećera, i sipajte u kalup. Stavite kalup u šerpu, a zatim sipajte vrelu vodu. Pecite na 160°, 90 minuta. Nakon toga, kada se prohladi, stavite tanjir za kolače preko tepsije i pažljivo obrnite kolač. Pustite da se ohladi, a zatim uživjate.

Bonus video:

(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)