Kućeri, Foto: RINA

TRADICIJA

Ove kuće su bile spas tokom vrelih dana za čobane: I kad upekne, u njima je hlad, a danas su prava atrakcija (FOTO)

U kućerima su boravili čobani koji su čuvali stada dalje od kuće

Objavljeno: 07.07.2024. 08:29h

Ako vas put navede kroz živopisna sela Zapadne Srbije nećete moći, a da ne primetite male drvene kućice rasute svuda po planinskim proplancima. Učiniće vam se tako male kao da su pravljene samo za jednu osobu i imajući u vidu njihovu veličinu da se lako mogu preneti sa jednog mesta na drugo. Ukoliko niste znali, to su takovani "kućeri", zaostavština nekih starih i lepih vremena, a ova čobanska konačišta bila su "istureno odeljenje" skoro svakog seoskog domaćinstva pre nekoliko decenija.

- U kućerima su boravili čobani koji su čuvali stada dalje od kuće, ona su im služila kao skrovišta kako od kiše i sunca, tako i od divljih zveri. Nikad ne mogu da zaboravim noćenja u kućerima, napolju bude velika vrućina, a unutra debeo hlad. Najbolje se spavalo u njima. Nije nam bio potreban nikakav komfor, nego je bio dovoljan i taj drveni krevet. Bilo je slučajeva i da su poneki čoban i čobanica zzajedno noćevali u njima", kaže za RINU Vasilije Grbović iz sela Radijevići na Zlataru.

foto: RINA

Iako su sada skoro potpuno nefunkcionalni i neuslovni za spavanje, u domaćinstvu Šaponjića se nalazi nekoliko takvih opremljenih starih kućica u kojima svako ko poželi može malo da odrema.

- Iskreno, kada sam prvi put prespavao u kućeru toliko sam se lepo odmorio, da nakaon toga više nisam ni išao u sobu da spavam, tu se bukvalno zaspi kako se legne”, kaže Mladen Šaponjić.

foto: RINA

Domaćin Velibor Šaponjić ističe da su danas mnoge priče o kućerima iščezle, ali se on trudi da ove objekte sačuva od zaborava. Jer, kako kaže, nema zdravijeg i bezbrižnijeg sna nego u ovim malim čobanskim konacima.

FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA

Bonus video:

(Espreso/RINA/Prenela T.Š.)