Džem od smokava, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

recept

SEZONA JE SMOKVI, A SRBI IH OBOŽAVAJU: Evo kako da napravite domaći džem od omiljenog voća

Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

Objavljeno: 07.07.2024. 07:45h

Džem od smokava se savršeno uklapa sa pršutom, sirevima ili pecivima

Sastojci:

2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)

sok od 1 limuna

230 ml vode

300 g šećera

1 kesica vanilinog šećera

2 kašike ekstrakta ruma

85 g mlevenih oraha

¼ kašičice cimeta

¼ kašičice đumbira u prahu

foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Recept za domaći džem od smokava:

Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.

Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 ° C. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.

Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)