recept
SEZONA JE SMOKVI, A SRBI IH OBOŽAVAJU: Evo kako da napravite domaći džem od omiljenog voća
Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
Džem od smokava se savršeno uklapa sa pršutom, sirevima ili pecivima
Sastojci:
2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)
sok od 1 limuna
230 ml vode
300 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike ekstrakta ruma
85 g mlevenih oraha
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira u prahu
Recept za domaći džem od smokava:
Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.
Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 ° C. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.
Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)