Učenici, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Printscreen/Halo oglasi.rs

upis u srednje škole

Još danas upis u srednje škole: Pogledajte gde još uvek ima mesta i šta da uradite ako niste raspoređeni

Spisak svih slobodnih mesta u srednjim školama u Srbiji posle drugog upisnog kruga objavljen je jutros na portalu "Moja srednja škola".

Objavljeno: 06.07.2024. 09:38h

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem preko portala "Moja srednja škola" za učenike koji se nisu upisali u prvom krugu traje do danas do 15.00 časova.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević rekao je ranije da je u prvom krugu upisa u srednje škole, 2. i 3. jula, raspodeljeno nešto više od 59.000 mesta od 64.000 koliko je učenika polagalo završni ispit.

On je dodao da najveće interesovanje vlada za obrazovnim profilima medicinske struke, u unutrašnjosti Srbije i dodao da su u Beogradu i Novom Sadu najtraženije gimnazije.

Od ostalih škola posebno visok indeks popularnosti je bio za Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, Srednju turističku školu na Novom Beogradu – smer hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – smer avio-tehničar za vazduhoplov i motor.

Prema njegovim rečima, u prve tri želje upisano je oko 82 odsto.

Ministarstvo prosvete navelo je da posle prvog upisnog kruga neraspoređeni učenici, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

Učenicifoto: EPA / RONALD WITTEK

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.

Šta ako niste raspoređeni ni posle drugog upisnog roka

Neka od ovih slobodnih mesta popunjena su posle drugog upisnog roka za srednje škole, a đaci koji su i dalje ostali neraspoređeni, imaće još jednu priliku da se upišu u srednju školu, ali moraće da se zadovolje slobodnim mestima samo na određenim obrazovnim profilima.

Potrebno je da se njihovi roditelji jave nadležnoj okružnoj upisnoj komisiji u periodu od 20. do 31. avgusta, kako bi izabrali neko od slobodnih mesta i na vreme krenuli u prvi razred srednje škole.

Spisak svih slobodnih mesta u srednjim školama u Srbiji posle drugog upisnog kruga objavljen je jutros na portalu "Moja srednja škola".

U najtraženijim beogradskim gimnazijama ostalo mesta!

Prema podacima sajta "Moja srednja škola", u dve gimnazije koje su među najtraženijim u Beogradu ostalo je mesta na dva smera i to u:

  • Treća beogradska gimnazija - italijanski jezik (5 mesta)
  • Deseta beogradska gimnazija - francuski jezik (11 mesta)

Bonus video:

(Espreso/ Agencije/ Blic/ Prenela M.L.)