Najgore namirnice za doručak, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

šok

OVO SU ČETIRI NAJGORE NAMINRICE ZA DORUČAK: Nutricionisti upozorili da izazivaju veliku nadutost i rade ovo crevima

Nutricionisti otkrivaju koje namirnice treba zaobilaziti za doručak

Objavljeno: 05.07.2024. 10:20h

Često slušamo kako je doručak najvažniji obrok u danu, no nije svaki doručak isti. Neke mnogima omiljene opcije za doručak mogu izazvati nadutost i otežanu probavu, a određene namirnice mogu loše uticati na zdravlje creva pa biste ih trebali zameniti zdravijim opcijama.

Nutricionistkinje Ejmi Lipert i Mina Bulaj, dijetetičar Džesi Feder i savetnica za nutricionizam Alana Kejt Derik otkrili su koje su 4 opcije najgori izbor za doručak.

1. Visoko prerađena hrana

Mnogi za doručak vole razna slana i slatka peciva, no ona mogu doprineti nadutosti i probavnim problemima. Osim toga, ove namirnice su prepune rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, a nedostaju im važne hranljive materije poput vlakana.

Peciva iz pekaefoto: Espreso

"Jedina hrana koju bih svima preporučila da prestanu jesti je visokorafinisana hrana poput peciva. Takva hrana ne sadrži hranljive materije za održavanje zdrave probave, stvara se neravnoteža u mikrobiomu, a to može dovesti do nadutosti", rekla je Ejmi Lipert za SheFinds.

2. Zapakovane žitne pločice za doručak

Iako se takve namirnice čine praktičnim za doručak kad nemate vremena, Mina Bulaj upozorava da su mnoge pune rafinisanih žitarica, šećera i veštačkih dodataka, a to negativno utiče na naš probavni sistem i pridonosi nadutosti.

3. Slanina

Slaninafoto: Profimedia

Slanina je često bogata natrijumom, a preterani unos natrijuma može uzrokovati zadržavanje vode u telu što dovodi do nadutosti i osećaja težine.

"Slanina je bogata upalnim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upalu u celom telu i crevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema", objasnio je Džesi Feder.

4. Kupovna granola

Granola je na glasu kao zdrava opcija za doručak jer sadrži celovite žitarice, zob i orašaste plodove, no ona takođe kod nekih ljudi može doprineti nadutosti i problemima s crevima.

"Granola se reklamira kao zdrava opcija bogata vlaknima, no većina komercijalnih granola takođe je puna dodatih šećera i teško probavljivih orašastih plodova i semenki, koji mogu ozbiljno uticati na osetljiv želudac", zaključila je Derik.

Bonus video:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)