Musaka na grčki način, Foto: PRINTSCREEN/YT/ ICHKOCHEHEUTE

nešto sasvim drugačije

ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKU MUSAKU: Ovako je prave tamo po restoranima, mnogo je ukusnija od naše! (RECEPT)

Ova musaka jedno je od najtraženijih jela koje rado proba većina posetilaca Grčke

Objavljeno: 04.07.2024. 08:26h

Kada čujemo reč musaka, obično pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.

Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.

Kada čujemo reč musaka, obično pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.

Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.

foto: Printscreen Youtube/Köstliche Hausrezepte

Musaka je, kao jelo, popularna u različitim kuhinjama sveta od arapske, preko turske, grčke, pa sve do naše. Većina građana Srbije koji letuju u Grčkoj tamo rado naručuju ovo popularno jelo koje je moguće spremiti i kod kuće po originalnom receptu.

Sastojci za musaku:

500 gr mešanog mlevenog mesa

4 kašike maslinovog ulja

4 srednja patlidžana

4 srednje tikvice

4 srednja krompira

1 crni luk sitno iseckan

2 usitnjena čena belog luka

čaša crvenog vina

1 kašičica cimeta

1/2 kašičice soli

bibera po ukusu

1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza

1 kašičica paradajz pirea

1/2 kašičice šećera

1 peršun sitno iseckan

50 gr izrendanog kačkavalja

Sastojci za bešamel sos:

4 šolje mleka

2 kašike putera

4 kašike brašna

50 gr izrendanog kačkavalja

1 umućeno jaje

malo cimeta

so, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ih ne solite, već ih stavite direktno u rernu.

foto: Jelajelena Petrovic

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte, pa dodajte cimet, biber, so i peršun.

Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi nauljite dno vatrostalne posude i poređajte krompir. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smesu sa mlevenim mesom i ponovite postupak. Na vrhu bi trebalo da bude patlidžan.

foto: Privatna arhiva

Napravite bešamel. U malu šerpu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, kačkavalj i jaje. Kada je bešamel gotov, prelijte ga preko patlidžana.

Preostalih 50 grama kačkavalja sipajte preko musake i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso)