nešto sasvim drugačije
ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKU MUSAKU: Ovako je prave tamo po restoranima, mnogo je ukusnija od naše! (RECEPT)
Ova musaka jedno je od najtraženijih jela koje rado proba većina posetilaca Grčke
Kada čujemo reč musaka, obično pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.
Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.
Kada čujemo reč musaka, obično pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.
Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.
Musaka je, kao jelo, popularna u različitim kuhinjama sveta od arapske, preko turske, grčke, pa sve do naše. Većina građana Srbije koji letuju u Grčkoj tamo rado naručuju ovo popularno jelo koje je moguće spremiti i kod kuće po originalnom receptu.
Sastojci za musaku:
500 gr mešanog mlevenog mesa
4 kašike maslinovog ulja
4 srednja patlidžana
4 srednje tikvice
4 srednja krompira
1 crni luk sitno iseckan
2 usitnjena čena belog luka
čaša crvenog vina
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice soli
bibera po ukusu
1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
1/2 kašičice šećera
1 peršun sitno iseckan
50 gr izrendanog kačkavalja
Sastojci za bešamel sos:
4 šolje mleka
2 kašike putera
4 kašike brašna
50 gr izrendanog kačkavalja
1 umućeno jaje
malo cimeta
so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ih ne solite, već ih stavite direktno u rernu.
Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte, pa dodajte cimet, biber, so i peršun.
Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi nauljite dno vatrostalne posude i poređajte krompir. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smesu sa mlevenim mesom i ponovite postupak. Na vrhu bi trebalo da bude patlidžan.
Napravite bešamel. U malu šerpu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, kačkavalj i jaje. Kada je bešamel gotov, prelijte ga preko patlidžana.
Preostalih 50 grama kačkavalja sipajte preko musake i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso)